През седмицата отбелязахме 100 години от рождението на детската писателка Леда Милева.

Тя е автор на над 30 стихосбирки за деца. Дъщеря е на поетът Гео Милев. Била е генерален директор на Българската национална телевизия, председател на ПЕН клуба, представител на България в ЮНЕСКО.

Изключителен преводач, писател и най-вече - човек.

В Столична библиотека нейни наследници и приятели разказаха какъв човек е била известната поетеса.

„Остроумен човек е тя, нещо, което не се забелязваше отдалече. Тя излъчваше една достолепност, строга красота“, сподели поетът Георги Константинов.

По случайност двамата започват да живеят в един блок. Константинов бил 5-6 етажа над нея и признава, че нито веднъж поетесата не го е канила на гости. Разказа, че имало случаи докато си говорят, Леда да вдигне телефона и да започне да говори с някого ту на френски, ту на английски.

„Имаше известна европейска атмосфера в нейния дом“, спомня си той. 

Леля Леда и дядо Гео – така режисьорът и племенник на поетесата Андрей Аврамов описва своите близки.

„Когато си дете, когато си малък и около теб има такива личности, ти не се съпоставяш с тях. Много по-късно, в по-зрелите си години, започнах да оценявам какво е единият, какво е другата“, обясни той

В Столична библиотека може да бъде открита първата публикация на стихотворението „Зайченцето бяло“ в списанието „Първи стъпки“ през 1940 г. В библиотеката беше подпечатана и марка в чест на 100-годишнината от рождението на Леда Милева.

Също там, нейната снаха Виолета Цонева дари фотографии, издания и над 1000 книги от личната колекция на незабравимата детска писателка.