През последните години близо 10% от зъболекарите във Великобритания са напуснали кабинетите, които работят с договор с Националната здравна служба и са започнали частна практика. 

В страната по последни данни има 42 215 регистрирани лекари по дентална медицина, което означава, че на един лекар се падат средно около 1463 пациента. За сравнение с България, по данни от последното преброяване на един български стоматолог падат средно по 913 пациенти. Една от основните причини за проблема във Великобритания, освен ниското заплащане в обществения здравен сектор, е и отлива на лекари идващи от Европа, които след Брекзит и затваряне на редица практики по време на пандемията се завърнаха в родните си места. Недостига на лекари доведе до много случаи на самолечение. 

Хората, които разчитат на здравното си осигуряване са принудени да чакат с месеци наред, за да посетят лекар. А в 9 от 10 зъболекарски кабинета в Англия не одобряват нови пациенти, дори те да са деца. Пандемията утежни обстановката още повече, тъй като редица кабинети прекратиха работа, заради което доста пациенти пропуснаха профилактичните си прегледи, планувани по-рано. 

Медиите на Острова разказаха за случаи на пациенти, които вадят зъбите си с клещи, заради непоносимата болка, или залепват протезите си с моментално лепило, директно за венците си. 

В дрогериите във Великобритания се появиха комплекти за самолечение и запълване на дупки, или счупени части от зъба, за да могат да задоволят интереса на пациентите. 

Това може да обясни до голяма степен и така наречения "зъболекарски туризъм" към България от голяма част от стотиците хиляди българи, които живеят в Обединеното кралство, които използват лятната си отпуска, за да посетят българския си лекар.