Поредно лято плажовете „Корал“ и този край Алепу са във фокуса на общественото внимание. 

Казусът „Корал“

Община Царево обяви, че ще обжалва в съда заповедта на екоминистерството за обявяването на залива „Корал“ за защитена местност. Намерението за изграждане на къмпинг на друг емблематичен плаж на юг – Шофьорският плаж, засега е "замразено".

В отпускарския юли плажът на „Корал“ е пълен с летовници. Камен е сред т.нар. му "пазители". Казва, че по цяло лято живее там и наблюдава как в последните години екоравновесието на плажа се възстановява.

Според Васил Гюров от сдружението "Да запазим Корал" един от мотивите за обявяването на залива за защитен е той действително да остане такъв. 

Предстоящата забрана обаче ядоса рибарите заради ограничението в защитената местност да не навлизат моторни лодки от март до октомври.

"Ограничават ни нашия поминък, нашите традиции, без никой да те информира. Районът на плаване на малките лодки е 500 м. Те ограничават една ивица от 700 м. Откъде да минат тези лодки, през брега ли? Защото някой е решил, че този плаж е негов и иска да почива. Едно време имаше Бай Тошо, сега друг си помисли, че е същият“, казва Йордан Каракашев от рибарско сдружение „Царево“.

Според местната власт заповедта е противоконституционна и лобистка.

"Парадокс е, че тази заповед продължава да се крие. След като всичко е толкова хубаво, защо я крият? Защо не я видим? Ние не знаем в крайна сметка какво пише в нея. Единственото, което желаем, е първо да видим тази заповед, да спрат да я крият. После да я обсъдим, защото тя е изключително некоректна и когато решим наистина да пазим природата, действително да я пазим, а не да изпълняваме задачата на един много малък кръг хора", коментира кметът на община Царево Георги Лапчев.

Казусът „Алепу“

Трийсетина километра по на север, край Шофьорския плаж тук-там са поставени палатки и каравани. За намерението за екокъмпинг свидетелстват само табела и част от ограда.  

От общината в Созопол обясниха, че ще обмислят дали да издадат разрешение за монтаж едва след положително становище от екоинспекцията.   

Сигнал срещу екокъмпинга в общината не е постъпвал.   

Коментар на екоминистъра Борислав Сандов гледайте във видеото: