Ново намерение за строеж на емблематичния Шофьорски плаж край Алепу предизвика ново напрежение в началото на лятото.

Между няколко дела за подпорната стена на Алепу плажът край нея отново влезе в полезрението на природозащитници и медии.

Този път няма да се лее бетон, а върху 4 декара ще се изгражда екокъмпинг, твърдят от фирмата собственик на терена.

"Тук предстои да бъде изграден екологично съобразен глемпинг, състоящ се от 15 палатки, разположени на абсолютно законно притежавана и придобита земя. Както се вижда, оградата, която е поставена, е законосъобразна, висока е 60 сантиметра и е съобразена за животинските видове, които виреят в терена, да могат да минават свободно", обясни инвеститорът Димитър Димитров.

"За мен е изключително недопустимо. Първо, тази ивица там да е частна, защото тя е от страната на морето, на самия плаж буквално“, коментира кметът на община Созопол Тихомир Янакиев.

От общината обясниха, че разрешение за монтаж може да бъде издадено едва след положително становище от екоинспекцията. От там обаче "замразиха" проекта, докато не бъде направена преценка за ОВОС.

Причината - предвидена е техническа инфраструктура. Палатките да се захранват с ток и вода от пречиствателната станция на близкото ваканционното селище, а отпадните води да се изливат в бетонов резервоар.

"За мен е по-добре да се спазва закона. Ако екокъмпингът е в нарушение на закона, не трябва да го има. Ако екокъмпингът е в нормите на закона, защо да го няма, при положение че там има къмпинг, който изобщо не е еко, защото има множество каравани, които са в този район", каза още Тихомир Янакиев.

До момента в общината не са постъпвали сигнали срещу изграждането на къмпинга.