„Плаж „Корал“ ще бъде обявен за защитена територия със статут на защитена местност. Действията на Министерството на околната среда и водите са следствие от една дълга преписка, която благодарение на гражданското общество, подкрепено от усилията на сдружение „Да запазим Корал“, се води повече от 10 години“, каза в „Тази сутрин“ депутатът от „Продължаваме промяната“ Мирослава Петрова.

"Всички обекти, които са на територията на плаж "Корал", а това означава всичко зад плажа, вече са в защитена територия", обясни тя.  

„Статутът на тази защитена територия ще бъде последван от заповед, която включва режимите, които да защитят обектите на нея. Обект означава местообитанието и дюната, например там е местообитанието на застрашен вид по червената книга – змията черноврата стрелушка“, уточни още Петрова.

По думите ѝ общият устройствен план за тази територия трябва да бъде изготвен в защита на обществения интерес, което означава интерес на местните жители и на държавата. Тя добави, че плажът ще остане достъпен за туристите, но ще се налагат глоби, ако не се пази природата.

За плаж „Алепу“ депутатът обясни, че вече се е стигнало до задание, което е възложено. То трябва да укаже коя част от строежа ще продължи да пази ската и как ще бъде екологосъобразно възстановен теренът.