Затягат мерките за спазване на карантината в Сливен. Това се случва, след като вчера напрежението в квартал „Надежда“ ескалира.

Хора от квартала пробиха дупки в бетонните заграждения, за да излизат въпреки наложената карантина. 

Екипът на bTV беше посрещнат агресивно в един от кварталите с най-много болни от коронавирус. Ситуацията излезе извън контрол и се наложи намесата на полицията.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Адвокат Момчил Пантелеев иска махалата да бъде затворена заради системно нарушаване на карантината. „Тази мярка работи в София, не виждам причина да не се направи и тук“, допълва‚ юристът.

Подобна мярка коментира и председателят на Областния кризисен щаб Чавдар Божурски. „Факт е, че мерките, които прилагаме не са достатъчно ефективни. Голяма част от тях са неграмотни, необразовани, тази необразованост води до неспазване на мерките“, допълни той. 

Снимка: btvnovinite.bg

В началото на извънредното положение здравният медиатор Сашо Йорданов обикаляше улиците на квартала с мегафон и разясняваше противоепидемичните мерки.Той обясни, че работата му има огромен ефект, а хората излизат само при спешни нужди. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние помагаме на полицията, както винаги и хората се съобразяват, остават си вкъщи. Стремим се да достигнем до повече хора. Те излизат само по нужда – до магазина и аптеката“, каза пастор Димитър Юриев.

Инфекциозните отделения в Сливен са пълни, а медиците поискаха помощ от частните болници. 

„Към момента има над 20 души в Инфекциозното отделение, прави се организация за разкриване на още легла. Частните болници също са в готовност да приемат пациенти. Няма върнат човек към този момент“, уточни зам.-кметът на Сливен Румен Иванов. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му само здравните власти могат да наложат по-строги мерки. Той допълни, че предстои цели улици в кв. „Надежда“ да бъдат поставени под карантина или над 500 души.

Денонощните патрули и КПП-та в квартала остават.