14 февруари е празник на любовта и на виното. По традиция в Деня на св. Трифон Зарезан лозари и винари зарязват лозите. Въпреки минусовите температури в димитровградското село Голямо Асеново са решени да спазят ритуала. 

Снимка: btvnovinite.bg

Лозарите не се притесняват от снега, според тях това е знак за берекет. По традиция се зарязват три пръчки от лоза, за да има много грозде. След това лозата се полива с вино.

Снимка: btvnovinite.bg

На Трифон Зарезан разказваме историята на един лозар, за когото виното е любов и съдба.  Срещаме го в Сакар, между цъфналите бадеми и планинското било. Сред лозите, които един ден ще го дарят с  мерло. Брои салкъмите, по все още  голите пръчки.

На 84 години Саранди Ангелов, или както в село Димитровче всички го наричат бай Саранди, не пропуска ден, в който да не  нагледа лозето си. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Лозето  има работа и зиме, и лете. Зиме и лете. Само да го погледнеш, той ти стига. Той, дет се вика, действа и здравословно. Гледам си го ей така, к‘во има, к‘во няма. Сега, когато не е орязано, се получават тука някакви пръчици изсъхнали, недохранени, изсъхнали, неузрели. И поглеждам го и викам: „А, това трябва да се отреже, аз си го режа сам лозето. Почти ги познавам всичките. Няма лоза да не съм се спрял , няма такова нещо
Право да си ви кажа съм плакал на това  кетуче, да го полея. Това лозе е със сълзи напоено “, разказва Саранди.

Първото вино  бай Саранди произвежда преди  60 години. Още помни дъха му, който и до днес усеща във всяка глътка от червения еликсир.

„На Сакар планина там мирише, надъхва леко така на дъб, не е наситен дъх, обаче си го има, има си го“, казва Саранди.

През годините опитва  различни технологии, но изводът  винаги е един: „Виното, хубавото вино, става от хубаво грозде. От хубаво грозде става, това е основното, от там нататък другото е подробности“.

Снимка: btvnovinite.bg

„А който пие хубаво вино, все му е хубаво“, казва Саранди.

В Димитровче виното  събира хората, а в дома, където реколтата е добра, е най- весело.

„Не става без вино нищо, дет  се казва, дойдат ти гости  трябва да сложиш за ядене, трябва да сложиш и вино, за да може да се почерпите, да се разговорите, приказката да стане, защото иначе не става“, казва лозарят.

На 84 бай Саранди е доволен, че е предал любовта към лозата и на децата си. И в дома му вино ще се лее и занапред.

Снимка: btvnovinite.bg

Празникът продължава и в Голямо Асеново. Лозарите ще се почерпят в къщата на царя на лозето, когото те са избрали по традиция.

А в Хасковска област всички пътища са проходими при зимни условия. Има въведено ограничение за ремаркета и полуремаркета по пътя Хасково - Кърджали. Заради минусовите температури има поледици, шофьорите трябва да се движат с повишено внимание.