26-годишният Илиян Петракиев е сомелиер на 2016 г. за България. Той е единственият рóден познавач на виното, завършил елитния „Корт ъф мастерс сомелиерс“ в Лондон.
"Виното е ключалката, през която надничаш в сърцето.", казва античният поет Алкей от о-в Лесбос. Мисълта му, ще се съгласите, важи и извън пределите на гръцките острови. Вероятно няма точка по света, в която хората да не са надничали към сърцата си през магичната ключалка...
„Виното ме води на много пътешествия и емоционални изживявания. Имал съм възможността да ходя в Щатите и в Италия, където да посещавам винени региони. Последно до Лондон, където имах възможността да работа в реална среда“, разказва Илиян.
Неговата любов към виното прераства в отговорно и специално отношение, което му става професия.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
"Аз съветвам хората как да пият вино, като преди това съм пил много вино", казва Илиян.
Много и, оказва се, качествено е пил вино. Илиян Петракиев е едва на 26, но е единственият българин в света, завършил елитния курс в Лондон за професионални сомелиери. Любовта му към виното започва в гимназията по хотелиерство в Троян, когато преди конкурс казва: "Не, аз искам да стана готвач!". И така, те ми казаха: "Не, ти ще станеш сомелиер!"... И така се завъртя колелото. След това се запознах с хора от бранша, те ми подадоха ръка“, разкрива Илиян.
На празника на виното Илиян демонстрира за зрителите на bTV професионална дегустация.
„Аз съм си сипал едно бяло вино. Хубаво е да имаме бяла повърхност, за да можем да наблюдаваме цвета. В този случай имаме сламено жълт цвят с бледи оттенъци, в носа долавяме нотки на цитрус, на зелена ябълка, на бели цветя“, обяснява Илиян.
„Пристъпваме към вкуса. Във вкуса виното е много свежо с изразена киселинност... определено потвърждава ароматите, което е търсеният ефект, а именно тук се долавят по-осезаемо вкусовите аромати на зелена ябълка, на круша и един много хубав узрял лимон. А виното потвърждава, че няма отлежаване в дъб, което го прави изключително приятно за аперитив и можем да го комбинираме с леки листни салати. Моето обобщение е, че виното е страхотно и можем да си го пием по всяко време на деня. Разбира се, консумирайте отговорно...“, казва сомелиерът.
„Ти можеш да влезеш в едно вино и то да ти донесе спомени за твоето детство. Ти го изживяваш чрез своите сетива и ти по такъв начин се свързваш с част от себе си. Първо го поглеждаш, после го помирисваш, след това го отпиваш и ако си имал спомен за хубаво детство или си тичал по прашен селски път, виното може да ти го донесе, в зависимост от това какво пиеш", казва Илиян.
"Виното е най-добро, когато е споделено. Виното е емоция“, заключава сомелиерът.