Животът на Мустафа Рамадан започва в ромско семейство в Провадия и стига до Америка. Произходът и етносът не му пречат да вземе диплома по бизнес администрация и журналистика и масови комуникации. Завършил е престижният Американски университет в Благоевград. Той вярва, че образованието е по-ценно от парите.

„Не съм изключение. Имам много млади хора от ромски произход, които следват в университет”, заявява Мустафа.

Любовта към знанието е получил от родителите си, макар че майка му има само основно образование, а баща му е завършил средно училище и работи като шофьор.

Снимка: btvnovinite.bg

„Родителите му са го насърчавали и са му казвали, че образованието е изключително важно за развитието на човек”, разказва Мустафа и отбелязва, че учителите в основното училище са изисквали много и това също му е помогнало.

Мустафа в бил в САЩ, където е работил по студентска програма, но смята, че бъдещето му е в България, защото тя е негова родина и я обича.

„Взех дипломата си в ръка и ще търся работа”, казва младежът, който смята, че неговата област и призвание е маркетингът.

Мустафа не крие, че се е сблъсквал с расизъм и проблеми в България.

Снимка: btvnovinite.bg

„Винаги, когато не си от основната група в една страна, се сблъскваш с проблеми и това не е необичайно. Искам да се промени стереотипът, че ромите са мързеливи и не работят”, споделя Мустафа, който разкрива, че това отношение е малко обидно, когато имаш високи очаквания към обществото, в което си, но разбира, че „обществените нагласи (към ромите) се променят трудно”.

Мустафа се обърна с призив и към родителите от ромски произход и ги посъветва да не спират децата си от училище, защото това е тяхното бъдеще.