В столичния кв. "Факултета" също е имало опити за всяване на паника още преди три седмици.

Хора без лица и имена, анонимници – жителите на „Факултета не могат да опишат кои са хората или организациите, които ги принуждават да отидат в училището в квартала и да разпитват има ли опасност да им вземат децата.

Слухът се носи от уста на уста, никой не знае откъде е тръгнал и дали има дори малко истина в него. Но постига целта си – да дезинформира и да плаши.

При първите сигнали, че нещо се случва притеснени родители търсят среща с директора и класните ръководители на 75-о училище. Носят със себе си и декларация със странен произход.

„В тази декларация са изброени ред неща – да не бъдат снимани децата, съответно децата да не бъдат извеждани. Ние никога не извеждаме децата без да имаме съгласие от родителите. Институцията училище се допитва винаги до родителите”, каза  Виолета Бимбова, и.д. директор на 75-то ОУ.

Без да става ясно кой е раздал декларациите и каква е целта им, страхът обхваща лавинообразно квартала. Така до днес десетки са хората, търсили отговори от училищните власти ще вземат ли децата им.

„Има си органи, които да разследват кой раздава тези декларации, хора от общността, те също бяха тук, съдействаха, говориха с родители. Обезпокоени са хората, раздава им се нещо, те дори не са чели съдържанието на декларацията, обяснява им се – децата ще ви бъдат отнети. От кой – съдът има право да отнема”, каза още директорът.

Медиаторите в квартала отказват да ни разкажат, защото вече били заплашени в социалните мрежи.

Бившият шеф на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани припомни, че дете може да бъде изведено от семейството само при доказано насилие.

„Това е поредната "буря от глупост", но този път може да прерасне в ураган, защото за мен са терористични действия, в които ти манипулираш хората със смут и страх”, заяви Надя Шабани, бивш председател на ДАЗД.

Преди няколко дни през квартала е минало шествие с плакати "Няма да отнемате децата ни".

От МВР на този етап отказват информация.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!