Млада жена от Мездра проектира трика и сценични костюми за родни и чужди състезателки.

Лидия Николова от Мездра е собственичка на ателие за проектиране и орнаменитране на трика и сценични костюми. Бизнесът, който развива вече десет години, всъщност е детското й хоби.

Снимка: btvnovinite.bg

Първо аз рисувам проекти за трика от дете,  освен това самата съм била спортистка, майка ми е треньор по художествена гимнастика и аз съм свързана с този спорт от малка, казва Лидия. 

Като дете сама измисляла  триката за съчетанията си. Това, което най-добре прави в момента обаче,  не било на преден план в началото на професионалната й кариера.

Снимка: btvnovinite.bg

Работила е като преводач,  после в рекламна агенция и когато агенцията фалирала, нещата си дошли на мястото. 

"В началото аз продавах само скици, аз изобщо нямах трика, които да продавам физически, в началото хората дори и това купуваха, но лека полека работата си показа какво е необходимо, за да се развие, и ти трябва да вземеш решение дали ще го направиш", споделя младата жена. 

Снимка: btvnovinite.bg

В ателието работи наравно с двете си помощнички.  В момента трите жени орнаментират костюмите за състезателки по естетическа гимнастика от Белгия. Понякога работата отнема седмици.

Всеки костюм е като произведение на изкуството.  

Снимка: btvnovinite.bg

Лидия Николова обяснява, че всяко трико първо се проектира компютърно, след това се изпраща за предпечатна подготовка в София, където правят основата на костюма.

Без надеждни партньори и в този бранш нещата няма как да се случат, казва Лидия. От столицата триката се връщат в Мездра за орнаментиране.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес младата жена  облича  грации   от любимия спорт у нас и по света.   А клиентите са от почти всички континенти. Въпреки това не иска много.   Предпочита  да запази бутиковия характер на ателието си. 

Пък и спортовете, за които работи, не предполагат серийност, в тях  броят на състезателите е ограничен, а визията-уникална за всяко съчетание.

Снимка: btvnovinite.bg

Лидия смята, че човек може да се чувства щастлив и полезен и в малкия град, където на пръв поглед не се случва нищо.

А държавата – това сме ние, каквато си я направим, в такава ще живеем, казва жената от малкия град, която твори красота за родните и световните подиуми.