Световна медицинска сензация – 70-годишна жена от Уганда роди близнаци чрез инвитро. Само екип на bTV бе в района на болницата, където се е случило това.

Всяка година в Уганда се раждат близо 1 милион и половина деца. Въпреки големият брой, в страната има и много жени, които не успяват да изпитат емоциите на първата майчина прегръдка. След повече от половин живот, в една от болниците за репродуктивно здраве в столицата Кампала, новородени близначета връщат усмивката на 70-годишната Сафина Намуквая.

„В обществото, в което ние живеем, е много трудно да бъдеш приета, ако не си майка. Чувствах се отхвърлена, точно защото нямам деца. Исках да бъда уважавана жена. Започнах да се моля да получа шанса, да получа благословията за едно дете. Така щях да заслужа уважение“, казва Сафина Намуквая.

Снимка: bTV

За първи път тя става майка на 67 години. И трите ѝ деца са родени в една и съща болница чрез инвитро процедури.

„За мен възрастта – това са просто числа. Ако една жена е подходяща за това – тогава бих я попитал – какво ти отне толкова време, за да дойдеш при мен? Аз вярвам в Бог. В Библията има история за жена на име Сара. Тя ражда на възраст от 90 г. Написано е в библията. На 90“, коментира д-р Едуард Сали.

Сафина няма образование. Животът ѝ преминава в земеделие.

Снимка: bTV

„Разделих се със съпруга ми, защото не можех да имам деца. По-късно, когато се реших на тази стъпка, започнахме да общуваме отново. Доведох го тук. Убедих го да бъде донор за моите деца. Разбира се, мисля за това, че те ще останат без мен. Знам, че съм много възрастна. Взех това решение с пълното осъзнаване за възрастта ми. Но аз съм вярващ човек. Моля се много. Смятам, че ако Бог ми е позволил, това е благословия да ги имам“, обясни Садина.

Снимка: bTV

Всяка година в Уганда, постъпват 1500 жени за ин витро процедури. При 50% от тях има успеваемост.

„Африка е много по-различно място от Европа. Когато тук едно дете се роди в едно село, то се ражда сред общност, която ще се погрижи за него. Когато се роди, освен родителите на това дете, цялото село ще се погрижи за него, като едно голямо семейство. Разбирате ли? Ако нямам вода, ако нямам храна – съседът ми ще ми даде. Така че, ако майката почине, селото ѝ ще се погрижи за бебето. Цената на инвитрото тук е приблизително 5000 щатски долара. Ако включим всичко съпътстващо процедурите, то тя достига 10 000. Когато една жена иска да роди по този начин, то тя започва да търси подкрепа от различни места и да събира пари. Много хора се отзовават и помагат“, каза д-р Сали.

Сафина ражда момче и момиче. Бебетата в момента са под лекарско наблюдение в кувьози. Жителите на селото, в което живее 70-годишната жена, чакат с нетърпение завръщането на майката и новородените.

Снимка: bTV

„В нашата култура има специални имена за близнаци. Ако бебето е момче и е по-малкото, то се нарича „като“, а ако момиченцето се роди първо – то се нарича „бабиди“. В нашата култура, ако някой роди близнаци, ще бъде двойно по-уважаван. Сега съм повече от щастлива“, обясни Сафина Намуквая.

Снимка: bTV

В момента жената търси финансова подкрепа, за да подсигури здравето на своите деца. Достъпът до храна и здравни услуги в страната все още са сред основните проблеми за високия процент на ранна детска смъртност. По данни на УНИЦЕФ за изминалата година неонаталната смъртност засяга 1 от 37 новородени.