Да мечтаеш за дете и да не можеш да сбъднеш мечтата си. Това преживяват хиляди двойки у нас. Само през миналата година в България са извършени около 10 000 асистирани репродукции.

Около 15% от двойките не могат да имат деца. Основната причина този процент да се увеличава е, че те започват да мислят за деца в по-напреднала възраст, каза в „Тази неделя” д-р Гювенч Карлъкая, акушер-гинеколог в клиника "Бахчеджи" в Истанбул.

„Това е проблем, защото възрастта, в която жената може да зачене, има огромно значение. Човечеството се развива с много бързи темпове, но природата ни не се променя толкова бързо”, каза д-р Карлъкая.

По думите му около 60% от проблемите са при жените, 30% - при мъжете, а в останалите случаи проблемът е и при двамата.

„Възрастта е основна причина за безплодието. За семействата, които са около и под 35-годишна възраст, срокът да потърсят лекар е, ако в рамките на една година не могат да имат дете. След 35-годишна възраст този период спада на 6 месеца”, обясни акушер-гинекологът

Дона Петкова и съпругът й са едни от пациентите на д-р Карлъкая. Още на 26 години тя научава, че има ендокринологични проблеми. На 40 години тя ражда близнаци.

„Пътят беше нелек. Сега с радост помагам на много други двойки, които вървят по него, за да могат да сбъднат и те своята мечта”, каза Дона Петкова.

„Вярата и надеждата с тоталното отчаяние, че няма да се случи, са толкова близки, че единствено ти остава вярата и упованието в лекарите, които могат да ти помогнат. Аз отидох при д-р Карлъкая крайно отчаяна, но той ми вдъхна сили”, разказа още жената.

Тя посъветва хората да не отлагат, защото факторите време и възраст са изключително важни.