Български виртуоз на цигулката е единственият изпълнител на нечувани досега произведения на Паганини. С тях през ноември Марио Хосен подготвя голям концерт в зала 1 на НДК.

Наричат го българския Паганини, защото е един от най-успешните наши цигулари. Но във вените му тече смесена кръв – от различни етноси, което може би е причината бързо да се приспособява към всяко място.

„В моите вени са и трите религии. Това е наистина една енигма, че първо в град Пловдив съм роден, това е град на културите, на етносите. От друга страна, аз имам гръцки произход, аз имам египетски и арабски произход, аз имам български произход, аз съм австрийски гражданин”, каза цигуларят.

Той е свирил пред наследници на великия композитор Паганини, а те го посочват да бъде единственият изследовател на неговите ръкописи.

„Тези ръкописи са дарение от семейството на Паганини още преди 100 години на град Генуа. Всичките тези колекционери, ги дават на Библиотека Казанатенси, която поема тази задача да събере цялото наследство на Паганини – всичките оригинали запазени в Рим. По стечение на обстоятелствата аз попаднах на концерт, където присъстваше част от семейството на Паганини. И те ми казаха, че искат аз да бъда човекът, който да изследва тези манускрипти и да направи тези издания”, сподели музикантът.

През ноември Марио Хосен подготвя голям концерт в София, в който ще представи тези нечувани досега произведения. Но няма негов концерт, в който той да не изпълни българска творба.