2 хиляди бягащи сърца се обединиха в една кауза преди точно половин година. Събитието е Run2Gether - благотворително бягане за хора в неравностойно положение. За тази кауза бягаха репортерът на bTV новините Мария Савкова и спортният журналист на bTV Валери Генов. А в петък те получиха наградата "Агент на промяната".

Двамата споделиха в студиото на „Тази неделя“, че каузата им е била присърце и е важна, защото насочва вниманието към хората със специфични потребности.

Снимка: btvnovinite.bg

„На мен ми беше много присърце, защото винаги да помогнеш на някого в днешно време е толкоз нормално, пък толкова рядко се сещаме за това нещо“, заяви Валери Генов, който сподели, че присъствието на толкова позитивни хора по време на награждаването го е заредило с надежда.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мисля, че ограниченията са в нашето съзнание и от срещите ми с хората с дефицит, те споделят, че най-голямото им предизвикателство е в околните, а не толкова преодоляването на дефицит, който имат физически“, казва Мария Савкова.

„Хората са станали по-вглъбени в своите проблеми и по-рядко обръщат внимание на чуждите“, смята Валери Генов.

2000 души са участвали в последното издание на Run2Gether, което е двойно повече от предходния маратон. Събрани са 15 000 лева, които ще бъдат използвани за създаването на Кариерен център за хора със спец потребности.

Снимка: btvnovinite.bg

И Мария Савкова, и Валери Генов разказаха, че спортът заема важно място в живота им.  Мария е запален планинар и е минавала няколко пъти маршрута Ком – Емине по билото на Стара планина, а Валери сподели, че футболът му е страст от малък и не пропуска възможност да играе през почивните си дни.