“В Украйна се вижда падналия мрак. Този мрак няма да го забравя никога. В Одеса бяхме точно срещу операта, която е прочута, но разбрахме това чак на сутринта. Нямаше светлинка. Видяхме сватба, хората се веселяха и показаха, че животът продължава”, каза Манол Пейков в предаването “Тази неделя”. 

На 26-и ноември миналата година с пост в социалните мрежи Манол Пейков отправя апел за набиране на средства с цел закупуване на генератори за бомбардираните градове в Украйна. За 48 часа е събрана сумата за 20 бензинови генератора, които заминават за Одеса. Молба за неотложна необходимост от генератори следват от училища, болници и социални домове. Кампанията набира над 1,1 млн. лева, а общият брой на осигурените генератори е 435 - с 434 повече от тези дарени от държавата.

“395 генератора сме закупили, а останалите са дарени”, добави Пейков. Той определи като пиарски гаф даряването на един генератор от страна на държавата. 

Според него нуждата от генератори е навсякъде в Украйна. 

“През фондации получавам десетки запитвания всеки ден. Навсякъде са нужни генераторите - детски градини, училища, болници, амбулатории. Има и много села, сред които и български, в които има голяма нужда. Село Зоря, в което 91% от населението са етнически българи. Те имат само девет електрически помпи за вода, което означава, че без ток, те нямат и вода”, каза Пейков. 

“За два месеца имаме над 1,3 млн. лева. Опитваме се тези пари да ги оползотворяваме по най-добрия начин. Кампанията продължава и хората могат да даряват средства. Скоро генераторите ще станат 500 преди да свърши зимата”, добави той.