Военното министерство продава 34 излишни за армията ни генератори. В същото време Украйна е поискала от България агрегати, с които да осигури осветление и отопление в атакуваните от Русия градове.

В украинския град Нетешин електроцентралата не работи, а болницата е без ток. 

"След ракетни обстрели градът остана без ток, парно, топла и студена вода. Ще бъдем благодарни на всяка помощ", пишат властите в Украйна.  

Става въпрос за генератори от 50 kW и 400 kW. Помощ, която Украйна иска от България. 

Документите публикува Иван Сотиров, който е бивш депутат, а сега граждански активист. 

“Искането за генератори в бедстващи райони е чиста хуманитарна помощ, тук не говорим за военна подкрепа. Ние се сблъскваме с една пълна незаинтересованост от страна на Министерство на отбраната”, каза Иван Сотиров, председател на Гражданско сдружение "Достойнство, отговорност, морал". 

От българското военно министерство съобщават, че бензиновите електроагрегати, които продават на стоковата борса, не отговарят като мощност на това, което украинците искат. 

"Поискани са генератори с мощност 50 kW и 400 kW. След извършена проверка от Министерството на отбраната се констатира, че определените за продажба излишни агрегати не отговарят на изискванията за необходима мощност, посочена в писмото на кмета на град Нетешин”, уточняват от МО.

Дарителска кампания събра 250 000 лева само за 5 дни. Манол Пейков и стотици хора вече купиха 74 машини.

“Поръчали сме 3 големи генератора от 100 000 kW за болниците в Херсон, това вече е животоспасяващо. Те оперират с челници, което е потресаващо”, каза Манол Пейков.

Днес Манол получава генератор от българин, който дарява своя личен. 

“Хората са адски съпричастни, ако някой ви каже, че българите не са съпричастни - не му вярвайте”, каза той.

Утре изтича срокът, в който военно министерство трябва да каже каква военна помощ ще предоставим на Украйна.