Събирам помощи за Украйна буквално от четвъртия ден на войната. Това заяви в предаването „Лице в лице“ Манол Пейков.

„За деветте месеца – до началото на декември, събрах около 270 000 лева. Това се случи в 20-25 различни кампании – от лекарства през дрехи до обувки. Мисля, че около десетина ТИР-а изпратихме към Украйна“, уточни той.

Пейков сподели, че транспорта е рисков в момента, но те са успели да разработят сигурно трасе за изпращането на помощи към Украйна. За да стигнат помощите до хората е необходимо изпращачът да им сигурни хора.

„В момента Русия иска да постави на колене Украйна. Руската армия бомбардира електропреносната мрежа и това е съвсем преднамерено. Вероятно се очаква да бъдат направени някакви постъпки за евентуални преговори“, коментира още той последните събития.

Според Пейков дори хората в Украйна да имат пари, те не могат в момента да си доставят ток. Гориво могат да си купят, но не и електричество. Ето защо той е решил да дари генератор на бедстващите. Заяви също така, че е недопустимо лекарите в болниците там да оперират без електричество.

Над 2000 души са се включили в последната му кампания. Според Пейков именно прозрачността при оползотворяването на събраните средства дават стимул на българите да даряват пари в подкрепа на украинците. Последната кампания е събрала необходимите средства само в рамките на осем дни.

Вижте какво каза още той във видеото.