Българската академия на науките (БАН) изпрати наскоро сигнал до висшите държавни институции. Причината за тази реакция е приетата от Македонската академия на науките Харта за македонския език, в която са записани исторически аргументи в защита на официалния книжовен език на Северна Македония.

Документът защитава тезата, че официалният книжовен език в Северна Македония е македонският – наследник на многовековна история.

Според родните академици позицията е невярна и вреди на отношенията между двете страни.

Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев заяви пред местни медии, че се надява в най-скоро време България да признае съществуването на македонски език.

„Не е нещо ново позицията на Македонската академия на науките по отношение на т.нар. македонски език. Той е официален език на Република Македония от 1944 г. Наричат го най-младият език и това отчасти е така, доколкото той е език за вътрешна употреба”, коментира в предаването „Тази събота” доц. Анна Кочева от Института за български език към БАН.

По думите ѝ е нелепо написаното в хартата, където се говори за вековен континуитет на македонския език, който стига да индо-европейското езиково семейството.

„Подозирам, че се дължи на това, че в Северна Македония са много пристрастени към античното минало и тъй като то им се отне по силата на Преспанския договор, сега тръгват в друга посока. Абсурдно е и да се говори за македонска глаголица и македонска кирилица”, коментира езиковедът.

Доц. Кочева е категорична, че македонският е писмено-регионална норма на българския език – една от шестте.

Вижте повече във видеото!