Македонският е официален език или регионална норма на българския. Това е записано в „Хартата за македонския език”, Българската академия на науките сигнализира висшите държавни институции за казуса.

Документът защитава тезата, че официалният книжовен език в Северна Македония е македонският – наследник на многовековна история. „Македонският език е неоспорим лингвистичен, исторически и културен факт, признат и равноправен на другите езици по света”, пише още в хартата.

Снимка: btvnovinite.bg


Според родните академици позицията е невярна и вреди на отношенията между двете страни.
„Това е един един конструиран през 1944 г. език, но въпреки това – основните закони на езика не могат да бъдат заменени, а основните закони на езика показват, че той е просто регионална норма на българския език”, коментира д-р Васил Николов, зам.-председател на БАН.

Според директора на Института за национална история на Северна Македония и съпредседател на Смесената комисия, проф. Драги Георгиев, съществуването на македонски език не може да бъде обсъждано.

Снимка: btvnovinite.bg

„Той е факт, на него говорят хора, пише се на него, образование има на него и за това мисля, че тази дилема е непотребна и като цяло това напрежение, което се създава между Република България и нашата държава – да се поставя под въпрос съществуването на този език, за мен е абсурдно. 

По-късно през деня министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев заяви пред местни медии, че се надява в най-скоро време България да признае съществуването на македонски език.