Становището на българските академици, че не съществува македонски език, е анахронизъм за XX и XI век, в който живеем, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, съобщава в. "Слободен печат".

Той отговаряше на журналистически въпроси във връзка с реакцията на Българската академия на науките относно Хартата за македонския език на Македонската академия на науките и изкуствата.

„Македонският език и македонската нация са факт. Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и това е утвърдено и на международно ниво. Смятам, че е безпредметно да разговаряме за нещо, което е факт, известен на всички, не само при нас и не само при тях, а е известен в целия свят”, заяви Пендаровски в кулоарите на антикорупционен форум в Скопие.

Той подчерта, че Преспанският договор се позовава на конференция на ООН от 1979 г., на която македонският език е стандартизиран като един от езиците в южнославянската група и е международно признат.

Да припомня, че според конституцията на бивша Югославия от 1974 г. тази държава имаше три официални езика и един от тях бе македонският език, изтъкна Пендаровски.

Братя от Македония, не прекалявайте, призоваха от ВМРО.

Зоран Заев изрази в македонска медия очакване, че България ще трябва да „преодолее въпроса с македонския език"

"ВМРО не иска и не бива да се меси в научни спорове, но припомня на премиера Заев, че България отдавна е преодоляла „проблема“ с езика, на който се говори в Северна Македония и нищо повече няма да „преодолява“. Освен това в международното право не съществува акт като „признаване на език“. Ние сме признали независима Македония – първи в света. С това сме признали нейното право на конституция, в която официално Скопие може да нарече езика си както иска. Това обаче няма как да промени факта, че това е български език”, пише в позицията на партията, която в момента е част от управляващата коалиция.