Магията на илюстрацията е тайнство, което само читателят може да разгадае.

Един от най-обичаните илюстратори у нас е Любен Зидаров.

Снимка: btvnovinite.bg

Изобразил е безброй герои от детството на мнозина - от Том Сойер и Хъкълбери Фин, през приказките на Шехерезада, приключенията на Острова на съкровищата.

Минава и през българските приказки на Ангел Каралийчев и Богомил Райнов.

Миналата година е избран да бъде авторът на кориците на специалните издания по повод 20 години от идването на „Хари Потър” у нас.

За илюстрациите на любимия Хари, на Зидаров му отнема цяла година.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз бях влязъл в този автор и денем и нощем бях при Хари Потър. Интересното за мен беше, че това е особен тип фантастика - реалистична фантастика или фантастична реалност”, споделя той.

Признава, че е доволен от факта, че именно илюстрациите към книгата на Джоан Роулинг го въвежда в друг етап в дейността му като илюстратор.

Снимка: btvnovinite.bg

В света съществуват над 80 превода на книгата, но само 20 страни са получили правото да имат свой образ на героите след одобрението на илюстрациите от Роулинг.

Като разбира се авторката има и свои изисквания...

Снимка: btvnovinite.bg
Илюстраторът рядко дава интервюта, но допусна екип на bTV в ателието си. Пази свои произведения и любими изображения от списания и вестници от преди 70 години. За него това е спомен за младостта.

Зидаров е на достолепните 95 години. Продължава да работи активно  и до днес.

Обрисувал е творчеството на над 200 автора и е единственият българин номиниран за престижната награда „Астрид Лингдрен” за илюстрации.

Снимка: btvnovinite.bg

Неговите картини обикалят света и преминават от ръка на ръка.

А тези, които искат да разгледат негови творения, могат да го направят  в градинката „Кристал” в София.