bTV и “Тази събота” започват специална документална поредица - "Лили Иванова на турне". В първия епизод нейни съученици и почитатели от деня на концерта споделят емоционални истории.

  • "Даже гълчах внучето ми, купило билет. Викам: “Ма, бабо, аз не мога да вървя!”, "Бабо, ще те закарам!"
    Бонка Иванова Дончева, 77г.
  • "О, нашият клуб на инвалида купи няколко билета! Обичам я, това е, от малка обичам Лили Иванова.”
    Мария Великова
  • “Идвам специално от Пловдив за концерта и се надявам да си изкарам чудесно, в което не се съмнявам. Една песен не може да каже човек, всичките са ѝ топ!”
    Стефан Георгиев, 20г. 

След близо 10 години, Лили Иванова се завърна в родния Кубрат, за да открие своето национално турне.  Началото бе дадено в Народно читалище "Св. Св. Кирил и Методий", а билетите бяха разпродадени за броени часове още през февруари.

Лили Иванова откри концерта си с песента “Без контрол” и думите: “Благодаря ви, госпожи и господа, уважаеми Кубрат, добър вечер!” 

За годините на Лили Иванова в Кубрат разказват нейните съученици Никола Хараламбиев и Димитър Банков.

“5-и, 6-и и 7-и клас, от тогава се познаваме, след това аз повече не учех тука”, разказва Никола.

“Ние бяхме два класа в училището в Кубрат, то се казваше “Христо Ботев” и още се казва така", допълва Димитър.   

Ранните ѝ сценични изяви не са се ограничавали само с музиката. Съучениците й си спомнят, че тя е свирела на акордеон: "Тя си беше малка такава и сега не е голяма, но като седне зад акордеона, й се виждаше само главата” - разказва Никола.     

Съучениците на голямата певица си спомнят, че още с първите си изяви тя е дала заявка да стане звезда. 

Оказва се, че славата, кариерата и хилядите почитатели не са променили Лили от спомените им. Димитър и Никола разказват за случай от миналата година, когато са получили в подарък 6 плочи в луксозна опаковка от нея. Последно са я срещнали на конкурса “Медни гласчета”, чийто победители е награждавала самата Лили.

За този конкурс разказа и Здравко Вутов, началник на Отдел "Култура и просвета" в община Кубрат.  

“Първата дума, която ми идва на ум е популярност! Помагала ни е много по различни поводи. Помагала е на Читалището, в което се намираме в момента. Намираме се в зала - обединена школа по изкуствата, тя е направена с нейни средства, нейните лични мебели. Направи една чисто нова гримьорна в читалището. На родното място, емоциите са малко по-приповдигнати, ние все пак си я чувстваме по-близка, по-наша.” 

4 биса, час и 40 минути на сцена и 400 души прави на крака по-късно, неповторимата Лили Иванова е дала старт на националното си турне.