Те са две жени, свързани от здраво приятелство. Но преди всичко те са две майки, които се борят за по-добър детски свят, където няма болка и има медицински грижи на ниво. Те са две смели сърца, които носят промяната. Вижте кои са те и каква е историята им в поредицата „Личностите“ с Кристина Газиева.  

Оана Георгиу и Кармен Ускату са основатели на асоциация „Дари живот“ в Румъния. Двете жени загърбват успешните си кариери в корпоративния свят и се посвещават на това да осигурят по-добра медицинска грижа за децата, болни от рак. За няколко години успяват да реновират детските отделения на няколко болници в страната и да осигурят по-модерно лечение. Най-смелата им мечта е да построят първата детска онкологична болница в Румъния с помощта на дарения. И успяват, без помощта на държавата. 

Снимка: bTV

„Намираме се в болницата, която беше построена от нас, румънците, обикновените хора. 350 000 души дариха пари за този проект и се включиха повече от 7 000 компании. Залата, в която сме, е операционната. Стените са направени от специално стъкло, което намалява опасността от инфекции. Това е първата по рода си операционна зала в Румъния. В тази болница има много неща, които се случват за пръв път в страната ни. И всичко е посветено на нашите деца“, разказва Кармен Ускату, съосновател на асоциация „Дари живот“.

„Всъщност, всичко започна през 2009 година, когато една майка пращаше писма къде ли не, с молба да спасят сина ѝ. На 17 години. Имаше нужда от трансплантация на костен мозък, беше с остра левкемия. В Румъния това не беше възможно и затова майката искаше да събере пари, за да спаси детето си в Израел. Когато аз и Кармен научихме за тази история, решихме да помогнем и да се включим в набирането на средства. Чак тогава осъзнахме, че децата с рак са обречени в Румъния“, споделя Оана Георгиу, съосновател на асоциацията.

Снимка: bTV

Нужните средства тогава са 150 00 евро. Жените откриват, че има регламент, според който румънската държава трябва да заплати лечението на дете в чужбина, ако такова не му бъде предоставено у нас. Те не се отказват и успяват да извоюват това, което им се полага. Стига се дори до протести. За съжаление, момчето си отива 6 месеца след това.

В един момент двете жени си казват ,че трябва да направят детска болница.

Снимка: bTV

„Истината е, че първо си го казахме на шега. В началото дойдохме тук в старата детска болница „Мария Кюри“ и решихме, че искаме да обновим детското отделение – в него има само 31 легла, няма място за родителите и има само една тоалетна за целия етаж. Искахме да реновираме всичко, да има поне тоалетни във всяка стая. Но нашият архитект ни каза, че това технически е невъзможно  иче трябва да построим нова болница от основите. Разказахме за тази уж шега на хората около нас, които казаха на други хора. И изведнъж всички повярвахме, че ние наистина можем да направим това“, казва Кармен Ускату.

Строежът на болницата стартира през 2018 г. Резултатът 5 години по-късно - сграда на 9 нива, разположена върху 12 000 квадратни метра, със 187 легла, интензивно отделение и 5 операционни зали, където могат да се извършват дори трансплантации. Освен всичко това, модерната детска болница разполага с голяма градина, кино салон, място за отдих на родителите и дори обсерватория на покрива.

Снимка: bTV

Двете майки успяват да съберат парите за болницата от SMS дарения, както и с помощта на различни бизнеси и компании, които даряват своя „данък печалба“. Само от SMS-ите те успяват да съберат 26 милиона евро.

„Започнахме през 2010 г. с голяма медийна кампания, в която обяснявахме, че има закон в Румъния, според който фирмите могат да дарят 20% от техния „данак печалба“ на неправителствена организация, а останалите 80% да си отидат към държавата. Започнахме да промотираме тази опция пред бизнеса. Същата година успяхме да съберем 1 милион евро през компаниите, както и чрез SMS кампания. И така година, след година все повече фирми се научиха да дават тези 20% на нас и на други фондации с добри каузи. В момента 50% от парите ни са от компании, а другата половина – от физически лица през мащабна SMS кампания“, допълва Кармен.

Снимка: bTV

Рок групата „Металика“ също се включва в кампанията им и дарява 250 00 евро. Помощ получават и от един от най-известните певци на Румъния Тудор Кирила.


Снимка: bTV

„Това беше чудесен момент да насочим вниманието на хората към построяването на тази болница. Аз подкрепям Кармен и Оана. Част съм от тяхното приключение от самото начало. И ако трябва да кажа кое е най-значимото нещо, което съм направил в живота си, то е , че съм участвал в сбъдването на тази мечта. Всеки, който е вложил дори 1 евро в тази мечта, трябва да бъде горд със себе си, че заедно носим нормалност в една корумпирана държава, в която властта не направи нищо за нашето здравеопазване“, споделят изпълнителят.

Снимка: bTVДвете жени и за момент не си помислят да се откажат. „Когато погледнеш децат и очите на родителите им, не можеш да се откажеш. Да, имаш избора между това да им помогнеш или не, но те нямат избор пред себе си. И ние трябва да бъдем там, за да помогнем“, казват те.

Снимка: bTV

Гледайте цялата история на Кармен и Оана във видеото.