"Одобрен е подробен устройствен план за детската болница, стигаме до реалните моменти за проектиране и изграждането ѝ.

Освен сградата на детската болница на терена ще има и хотел за родителите, рехабилитационен център, търговска част и подземни паркинги. Ще се постараем да е като най-добрите европейски детски болници".

Очаква се изграждането ѝ да отнеме 2 години и половина. 

Това заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев във връзка с изграждането на Национална педиатрична болница.

По думите му избраният терен е добър климатично, в близост има минерална вода, озеленяване, няма да има компромиси при изграждането на чисто новата болница.

Предвиденият терен за Националната детска болница се намира в квартал "Горна баня" в София. В рамките на парцела има два частни имота, които са отчуждени и предстои да бъдат съборени.

Подписано е споразумение с европейската инвестиционна банка за анализа на нуждите на детската болница. Идеята е всички детски структури да бъдат на едно място. Ще има още нови клинични структури като палеативно лечение, предвижда се научно излследователски център по педиатрия и детски център за транспалнтации. Работи се за подготовката на кадрите.

"Сградата ще бъде направена по всички съвременни методи. Ще бъдат съборени започналите постройки, които са скелети, които нямат никаква функционална и естетическа стойност. Не могат да бъдат използвани по никакъв начин като сгради. Остава ангажиментът да се направи едно конкретно и точно задание и реално да се започне проектирането и след това строителството на детската болница", коментира Иван Шишков.

В края на годината се очаква да има и конкурс за проектиране. 10-12 хеликоптерни площадки се очакват до средата на юни.

Държавата се включва с държавно участие в детската болница в Бургас. Започва и строежът на детския комплекс в болница "Свети Георги" в Пловдив.