Две седмици преди изборите в лично интервю в „Тази събота“ застава д-р Таня Андреева, която е част от гражданската квота в листите на „Демократична България“ за парламентарните избори в 24 МИР-София и Пазарджик. В студиото тя гостува заедно със своята приятелка Пламена Николова от "Национална мрежа да децата".

Снимка: btvnovinite.bg

В семейството на д-р Андреева няма лекари, но тя решава да поеме по този път, след като като малка гледа популярния сериал „Спешно отделение“. Любимият ѝ герой е педиатъра д-р Рос, чиято роля се изпълнява Джордж Клуни. Това ѝ повлиява да специализира детско здравеопазване.

Снимка: btvnovinite.bg

„Много ми харесваше начинът, по който децата се усмихваха, когато той ги излекува, това е незаменимо и до днес. Усмивката на едно излекувано дете е това, което ме мотивира да продължаваме“, споделя д-р Андреева.

Тя обаче признава, че още повече боли, когато не може да помогне на някой от малките си пациенти: „Болката е несравнима, нечовешка, помня всяко дете, което съм загубила, помня ги с имената им, с лицата им и най-много боли, когато знаеш, че можеш да помогнеш, но системата не ти позволява да бъдеш лекаря, който искаш“.

Снимка: btvnovinite.bg

Д-р Таня Андреева е един активистите за изграждане на Национална детска болница в България. По думите ѝ такова лечебно заведение ще има, когато „узреем, че детското здравеопазване трябва да бъде приоритет“.

Приятелката ѝ Пламена Николова от „Национална мрежа да децата“ отбеляза, че д-р Андреева „постоянно иска нещо да се прави и да се бута напред,  когато другите се отказва, тя продължава да копае“.

Вижте целия разговор във видеото.