Хирургът д-р Елиас Хаддад от болницата в Горна Оряховица бе отличен със специална награда по време на тазгодишната церемония „Лекар на годината”. Призът му бе даден, след като това лято д-р Хаддад оперира с фенер пациент, докато в болницата нямаше ток заради силна буря в града.

Кой е този скромен лекар със златни ръце и голямо сърце? Лили Боянова дава отговор на въпроса в рубриката „Спасените” на предаването „120 минути”.

„Няма да помня дълго именно тази операция, защото това е задължение на всеки лекар. Ние всеки ден се сблъскваме с много по-тежки работи. Вярно, че беше много голяма раната, много кървяща. Човекът беше паднал от колело в бурята, кървеше много, но няма как да го оставя”, каза в предаването „Тази неделя” д-р Хаддад.

Когато видял колко много кърви пациентът, лекарят се огледал и видял охранител с фенер. Накарал го да се качи на малко столче и да осветява с фенера отгоре.

Не се знае дали пациентът е бил уплашен от манипулацията на фенер, но бил много благодарен.

Това не е първата операция за д-р Хаддад в трудни условия. Преди години оперирал пациент с резус-фактор отрицателен, а в болницата няма подходяща кръв за него. Тогава лекарят се обадил на сина си Виктор и го извикал да дари кръв. Не за първи път на момчето се налага да помага на пациенти на баща си с кръв.

Вижте повече във видеото!