Увреждането на кръвоносната система прави различна инфекцията от коронавируса, обясни в предаването „Тази неделя“ ангиологът д-р Любинка Яневска. Усложненията засягат малките кръвоносни съдове и артериите, добави тя. 

Има достатъчно проучвания на световно ниво и нашата медицинска практика показва, че това са усложненията, които причиняват около 20-30 % от общия брой смъртност, заяви д-р Яневска. Тя уточни, че се получават артериални тромбози в белия дроб или в долни и горни крайници.  

Освен в острата фаза на заболяването, в продължителността на му също, антиколагуантите са пръв метод за лечение и профилактика, посочи лекарката.  

„Възможно е увреждането на кръвоносната система да настъпи след като пациентите са преминали през коронавируса, за това се препоръчва до два-три месеца след заболяването да се правят прегледи при кардиолог. Тогава е възможно оформянето на микротромбози, които да прогресират до по-големи. Проследяването и включването на медикаментите е необходимо“, отбеляза ангиологът д-р Любинка Яневска. 

Според нея мерките срещу коронавируса може да бъдат разхлабени, но при засилено внимание.