Трудно е да се усмихна след поредната агресия срещу лекари в УМБАЛ „Св. Анна”. Никъде в други обществени среди не съм ставал свидетел на такава липса на респект срещу лекарското съсловие.

Това заяви за „Тази събота” началникът на клиниката по кардиохирургия към „Св. Анна” доц. Васил Гегусков.

Лекарят не си обяснява на какво се дължи подобно насилие срещу медицински лица. Вчера, за пореден път, в многопрофилната болница мъж нападна дежурни лекари и нанесе телесни щети.

Въпреки редките обиди, които Гегусков признава, че е получавал от афектирани близки на пациенти, мотивацията му да се среща и лекува своите пациенти е заради добрите думи, които чува всекидневно.

Доц. Гегусков избира медицината като дете. Казва, че бил запленен от изкуството да лекуваш.

В биографията си има диплома от Медицинския университет в гр. Бохум, Гeрмания и следдипломни специализации в Хюстън, САЩ, Берн, Швейцария и Хайделберг, Германия.

От 2004 г. до 2009 г. е кардиохирург в Университетска клиника по сърдечна хирургия в Хайделберг. През 2009 г. прекъсва успешната си кариера в Германия, за да се върне у нас като заместник-началник на клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Света Анна”.

От 2017 г. година доц. Гегусков е началник на клиниката.

„Никога не съм слагал материалните блага на преден план. Без финансова ликвидност животът е почти невъзможен, но не това е най-важното”, коментира още той.

След появата на клиниката по кардиохирургия в София, Гегусков решава, че това е идеалната възможност да се върне у нас и да провери дали ще се чувства на мястото си.

Лекарят смята, че кардиохирургията в България е развита на много високо ниво, въпреки малкото средства, които се влагат в това направление.

Гегусков е категоричен, че на българите им липсва здравна култура и профилактични мерки. Според него именно затова много хора у нас са по-болни от средностатистическия европеец.

„Днес водим един хиперздравословен живот, който не е най-удачният вариант. Трябва да има балансирана диета и култура на хранене”, допълни лекарят.

Според него българите трябва редовно да посещават лекари, дори когато са здрави. По думите му това са превантивни мерки за евентуални бъдещи заболявания.

А неговата рецепта за здраво сърце - позитивни мисли и движение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!