„Фейсбук“ вече е МЕТА. В петък компанията на Марк Зукърбърг обяви, че започват разработка на синтетична кожа, а виртуалните им амбиции не спират. Ще обсеби ли МЕТА реалния свят?

Да споделяме живота си във виртуалното пространство. Тази цел заяви Марк Зукърбърг преди седмица, когато обяви, че „Фейсбук“ се преименува на МЕТА. Да бъда на любим концерт, във фитнеса или дори на работа - МЕТА ще ми позволи всичко това, стига да имам очила за виртуална реалност.

Защо тези възможности обаче наостриха подозрителните умове?

„Може би цели, Марк Зукърбърг, просто да примами хората към негова платформа, от която да черпи повече информация и да прави каквото си иска с нея“, казва Калин Гочев.

Той е на 21, развива се в мутлимедийната сфера, видеомонтажа и маркетинга. Към мащабни проекти като МЕТА подхожда с известни резерви.

Виждам, че би обсебило света ни. Ако всичко провърви по плана на Марк Зукърбърг, малко по малко ще е все по-логично да минаваме към тази услуга, защото е най-удобното нещо и така ще стане като хегемон“, казва Калин.

Това е заплаха, която ще ни отчужди, защото минаваме в реалност подобна на Матрицата. Илон Мъск допринася много за това според мен. Дори говореше за тази теория, че може да живеем в симулация. Ние не сме пригодени за това, нашата природа не е толкова мета“, казва Калин.

В презентацията на Зукърбърг липсваха детайли относно финансовата организация на новата мрежа. В сериала Upload от 2020 г. главният персонаж загива в катастрофа, получава шанс да попадне във виртуален рай, но срещу много пари. Бедните получават по-лоши стаи, минимален брой действия или умират в реалния свят.

„Имаше друг филм, където Джони Деп си качваше съзнанието в компютър и там уж заживява безкрай. Пак стигаме до поп културата, където има супер много филми „Аз, роботът“, какви ли не филми, в които човекът създава чудовището, което го побеждава. Това е една от целите, след време човекът да се слее с машината“, смята той.

За някои племена, фотоапаратите са крадци на души и са бягали, когато някой заселник е опитвал да ги заснеме. Дали страхът към VR очилата е същият?

Всяка една технология, било то и VR очилата, ако е добре обяснена ще вкара разбиране в отсрещната страна защо да бъде ползвана. МЕТА не е просто виртуален свят. МЕТА ще използва холограми, които да се виждат в реалността“, смята Кристиян.

Кристиян Михайлов е председател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация в България. Изследвал е темата за VR реалностите и ролята на изкуствения интелект в ежедневието.

„Оптимистът в мен казва, че използвайки МЕТА, той ще надгради нашия живот. Що се касае до контакти, бизнес, образование, медицина, всичко, което касае реалния свят. Песимистът в мен казва, че трябва да внимаваме с данните, които предоставяме на МЕТА“, казва Михайлов.

По-качествена социална мрежа не води до по-качествено общуване обаче.

„Това, което може да накара човек да предпочита виртуалното общуване е, че там по-лесно успява да намери удовлетворение на базовите потребности, които има. Подмяната на реалността може да доведе до по-автоматични реакции. Виртуалният свят до голяма степен позволява и стимулира такава пасивност и това води до неадаптивен начин на функциониране“, казва психологът Маргарита Бакрачева.

Заплаха, маркетингов ход или нов етап в човешкото общуване, все по-често ще се сблъскваме с МЕТА вселената на Зукърбърг.

„Заплахата е новото, което увлича, това, че всички го ползват, че всички са там и самият факт, че ти ако не бъдеш част от тази мрежа, ако не споделяш този начин на живот, ще бъдеш аутсайдер“, смята Бакрачева.

„Страшното е да дойдем в момент, в който самите хора няма да се интересуват от данните си, те по-скоро ще бъдат вкарани в тази реалност. Самата действителна реалност няма да е от такова значение“, казва Калин.