61 милиарда долара военна помощ за Украйна одобри Камарата на представителите в американския конгрес. Републиканци и демократите се обединиха зад решението да подкрепят обща помощ от малко над 95 милиарда долара за Украйна, Израел и Тайван.

Аплодисменти посрещнаха положителния вот за украинската помощ. Дълго гласуването ѝ беше в задънена улица заради съпротивата на част от републиканците, но вчера крехко двупартийно споразумение между демократите и по-умеринете консерватори сложи край на блокадата. 

"Мисля, че свършихме работата си тук и мисля, че историята ще го оцени подобаващо", коментира Майк Джонсън, председател на Камарата на представителите на САЩ.

Чрез пакета военна помощ от близо 61 милиарда долара за Украйна, Съединените щати ще могат да възобновят военните доставки за Киев, които са прекъснати от няколко месеца. 

Пакетът с военна помощ беше предложен от президента Джо Байдън още през октомври миналата година, след това беше блокиран от Камарата на представителите, където мнозинство има републиканската партия. През тези месеци американските власти съобщаваха, че ако Украйна не получи военната помощ, може да изгуби войната.

Пакетът за Украйна включва малко над 23 милиарда долара за попълване на запасите от оръжия, малко над 13 милиарда долара за закупуване на съвременни оръжейни системи, 11 милиарда долара за текущи военни операции на САЩ в региона, където Пентагона обучава украински войски, и над 9 милиарда долара икономическа помощ.

В общия пакет с военна помощ се включва и малко над 26 милиарда долара подкрепа за Израел, над 9 милиарда долара хуманитарна помощ за Ивицата Газа и малко над 8 милиарда долара за Индо-Тихоокеанския регион, който включва и Тайван.

Снимка: Ройтерс

Сега пакетът трябва да бъде гласуван от Сената, където се очаква да получи одобрение бързо, тъй като в Горната камара мнозинство имат демократите.

Процедурата по отпускане на помощта ще бъде завършена с подписа на президента Байдън.

Той вече призова Сената бързо да одобри пакета, тъй като по думите му ще бъде осигурена критична подкрепа за Израел и Украйна.

През социалната мрежа Х украинският президент Зеленски приветства одобрения финансов пакт от Камарата на представителите като заяви, че той "ще спаси хиляди и хиляди животи".

"Оценяваме всяка проява на подкрепа за нашата държава и независимост, за нашия народ и живот, които Русия толкова много иска да погребе в руини", коментира още Зеленски.