Дали нашите решения днес са на 100% правилни, ще можем да кажем, след като отмине кризата с COVID-19. Като направим анализите може да заключим „Избързахме“ или „Заакъсняхме“. Към момента колективното решение е това, заяви председателят на Логистично-координационния център към Националния оперативен щаб главен комисар Николай Николов.

За „Тази събота“ той подчерта, че застава зад въведените мерки и смята, че по този начин може да бъде ограничено разпространението на коронавируса.  

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев се забрани на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителните магазини и аптеки в интервала от 08:30 ч. до 10:30 ч. Николов обясни, че в големите хранителни вериги обикновено има охрана, която ще следи за това кой влиза в този период.

За малките хранителни магазини той допусна, че хората се познават и в ограничени случаи ще се изисква удостоверяване на възрастта.

„Подобни мерки няма как да не създадат дискомфорт. Трябва обаче да споделим трудностите. Преминаването през парка е допустимо, ако магазинът е от другата страна. Става въпрос за организирано посещение на парковете и детските площадки, както и престояване“, подчерта комисар Николов.

Той обясни, че най-важно към момента е да бъде осигурена защитата на медиците, които първи посрещат заболяването. По думите му от днес всички окръжни болници трябва да имат защитни облекла и коментира, че до 10 дни ще разполагаме с допълнителни 7000 комплекта.

„Български фирми вече шият предпазни маски. Над 70 фирми работят за осигуряването на количества. България ще стане крупен износител на маски“, подчерта Николов.

Според него обаче има проблем със снабдяването на необходимия плат.

След призив на премиера Бойко Борисов да се освободи известно количество спирт от резерва, комисарят изтъкна, че 160 тона алкохол е освободен. По думите му разпределението е направено за държавните структури. То обаче не важи за производителите на дезинфектанти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!