С края на лятото и на прага на есента голяма част от семействата започват да подготвят зимнина.
Вкусът на детството е филийка с лютеница, а рецептите за нея са многобройни. Но основните съставки са червени чушки, домати, патладжани и моркови.
На едро цената на доматите излиза с 10% по-скъпо от миналата година. Морковите са с цена 1,42 лева. Олиото е сравнително по-евтино спрямо миналата година. По различни са цените в магазина.
С наближаването на есента, започва подготовката на зимнината, колко струва да си направим лютеница?
10 кг чушки, 4 кг патладжан, 1 кг моркови, олио – всичко 60,40 лева.
В Пловдив същото количество продукти за лютеница купуваме от пазара. Доверяваме се на Таня Чобанова, която казва, че повече от 20 години произвежда зеленчуци в село Динк и ни упътва какви домати да подберем.
Консервният домат е 2 лева за кг, червената капия е 3 лева, морковите 2 лева, а патладжанът е 2,50 лева.
Към закупените зеленчуци добавяме и бутилка олио за 3,50, така лютеницата по пловдивски излиза 55,50 лева.
По репортажа работиха Йоана Бончева и Райна Зайкова.
Какво е качеството на реколтата на зеленчуците тази година, поскъпват ли зеленчуците и защо – чуйте коментара на най-авторитетните кулинарни блогъри - Ани Шакарян и председателят на Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци" - Цветомир Цеков.