Вече е ясен победителят от националното немскоезично състезание "Младите дебатират".

“За” и “против” въвеждане на еврото в България - на тази тема дебатираха гимназисти от цялата страна на ежегодното състезание "Младите дебатират" в Гьоте Институт този петък.

„Аз бях против еврото, но трябваше да защитавам друга позиция. Все още ние нямаме икономическа стабилност и стабилни заплати, затова не е правилното време“, заяви Елиф Махмуд от ЕГ „Христо Ботев“ в Кърджали.

„Мисля, че когато въведем еврото ще можем да осигурим една политическа, финансова стабилност“, смята Селен Али от ГПЧЕ "Ромен Ролан" в Стара Загора.

Ежегодните немски дебати се провеждат в установен, стриктен формат. Патрон на събитието беше главен редактор на Международните новини в bTV Кристина Баксанова. Според зам.-директора на Гьоте институт Аксел Байер темата заслужава дебат от всички възрасти.

“В България много политици и граждани обсъждат живо тази тема и тук показахме как може да се води спор по нея от различни ъгли”, заяви той.

Най-високо отличен беше ученикът в 11. клас Веселин Горанов от 73 СУ "Владислав Граматик" в София  Той защитаваше позицията против еврото, но личното му отношение по въпроса е друго.

„Еврото, трябва да бъде въведено, за да можем да преодолеем инфлацията“, смята той.

Като най-високо отличен, Веселин ще представя страната ни на европейските дебати в Будапеща през септември.