След публикация на актрисата Весела Бабинова за диня с дъх на ацетон и пострадало дете след консумация на този плод стана актуален въпросът как да предпазим децата си от натравяне с храна през лятото.
Темата коментира в предаването „Тази събота“ директорът на СБАЛ по детски болести „Иван Митев” д-р Благомир Здравков.
Според него в динята едва ли е имало ацетон, защото тя щеше да е на каша, а по-скоро става въпрос за досег с химикал при транспортиране.
„При поглъщане на ацетон в малки количества организмът има възможност да се справи. Проблем са тежките отравяния с ацетон. Това се случва при производство“, уточни лекарят.
Препоръката на д-р Здравков при храненето на деца до 7-годишна възраст е родителите първи да опитват храната, преди да я предложат на най-малките.
„Трябва да се знае, че на децата през летния сезон не е добре да се дават храни от случайни източници – сергии, на които има лесно развалящи се храни, съдържащи яйца, мляко и месо. Хранителните токсикоинфекции са предимно бактериални, а тези бактерии се образуват, когато храната не е добре обработена“, обясни лекарят.