Сърцебиенето е коварен проблем и за съжаление доста често срещан. Здравите хора имат пулс от 50 до 100. Ако той е под 50 в будно състояние, трябва да се отде на лекар. Ако пулсът в покой обичайно е над 100 в минута, отново човек трябва да потърси помощ.

В „Тази събота“ кардиологът проф. Сотир Марчев уточни, че жените имат малко по-висок пулс в покой от мъжете. Малките деца имат по-висок пулс от възрастните. Дребните хора имат по-бърз пулс спрямо едрите хора.

„През зимата по-често пулсът се забавя, защото студът го забавя. При горещо време е обратното – обезводняването вследствие на потенето го ускорява“, обясни още кардиологът.

Кога нарушенията на сърдечния ритъм са опасни?

Аритмиите при сърдечните заболявания са като температурата при възпаленията, каза проф. Сотир Марчев.

„Аритмиите са толкова опасни, колкото е опасно това, което ги е причинило. Едно сърцебиене, ако е любовна мъка, дай Боже всекиму. Но ако аритмията е проява на инфаркт или сърдечна недостатъчност, тя е опасна“, обясни кардиологът.

„Ако по време на аритмията губим съзнание, падаме, тя е опасна. Ако по време на нея сме активни и вършим обичайните неща, тя е по-малко опасна“, допълни той.

Какво трябва да правим при аритмия - разберете във видеото.