На фона на скандалите във властта, страната ни има 9 месеца до следващите редовни парламентарни избори. Трудни дни и месеци предстоят не само за управляващите, но - и за опозицията.

На 12 септември за пръв път БСП ще проведе пряк избор за председател. И освен действащият лидер – Корнелия Нинова, за другарска битка се стяга още един човек. В интервю пред Десислава Ризова социалистът Кирил Добрев заяви, че ще се кандидатира за председател. 

Снимка: btvnovinite.bg

Може и да сте си мислели, че Кирил Добрев е от Гоце Делчев, но всъщност – той е от тук. От Бермудския триъгълник. Споделя, че баща му така е наричал двора на родната им къща. „Тука по цели нощи се бистреше политиката, до зори, още преди 1989 г.“, допълни Добрев.

Кирил Добрев е син на Николай Добрев. И сам признава – въпреки че слуша за политиката от дете, не искал да се занимава с нея, защото смятал, че е редно да го прави по един от семейство. Но, след смъртта на баща му, политиката все пак стига и до него.

- Политическият скандал от последните дни, премиерът Бойко Борисов и това което се случва – излизат всякакви записи, снимки, създават се нови формации, напускат хора. Какво мислите, какво се случва с това управление?

Снимка: btvnovinite.bg

Живеем в динамични времена. Аз съм деен участник в последните 30 години Преход, но не съм си представял, че може да стигнем до тук. Безпрецедентни записи и снимки. Пачки с пари, пистолети, златни кюлчета, имам чувството че сме в Сицилия през 70-те години на XX в. Да ви кажа честно, тъжно ми е за премиера. Поставен е в изключително деликатна ситуация и отстрани изглежда, че е изпуснал козите. Страхът от факта, че може да има служебен кабинет вече не го спасява и ако в началото хората му прощаваха дребните пропуски, то днес нещата, според мен, са неизбежни и оставката е неизбежна. 

- Тоест, според вас, единственият път на развитие е оставка, така ли да разбирам?

Оставката в този момент е нещо, което може да спаси имиджа на страната и на нашата конкурентна партия – ГЕРБ. Пак казвам, били сме и повече от това политически разделени, но такова политическо дъно никога досега не сме стигали през тези 30 години. 

- Ако изходът е оставка, какво ще се случи от там нататък? Вашата прогноза?
Конституцията го е казала, в края на краищата – ще има служебен кабинет, в рамките на три месеца партиите ще се подготвят за избори и ще участваме на избори. Просто трябва да стабилизираме обстановката. Недоволството към това управление нараства с всеки изминал ден. То засега не е видимо, но напрежението в хората е огромно. 

Снимка: btvnovinite.bg

- Не е ли това пожелателно мислене на опозиционен лидер?
Преди да съм опозиционен лидер, аз имам безкрайно много контакти с хора, с които се виждам всеки ден. Псуването към ГЕРБ е най-голямо от 10 години насам. Критиките към ГЕРБ може и да са големи. Но критиките към БСП традиционно – също не са малки. Към лидера, заместниците му и цялостната философия на опозицията.

- Ако анализираме думите на самия премиер от преди два дни. той казва остри думи за президента, който пуска дрон. За ДПС, които стоят отзад, но някак си изобщо не споменава БСП. Има ли ви изобщо на картата на политиката, вие не сте ли със затихващи функции?

Едно от предимствата е, че за първи път БСП не е нарочена за това, че е създала този скандал.  Ние сме някакви деструктивни сили, а сега, като не сме посочени излиза, че ни няма на картата. Нищо подобно. Много скоро ще излязат новите социологически проучвания и ще стане ясно, че ние дишаме във врата на ГЕРБ. Колкото и да не му се иска на премиера Борисов, защото желанието му да се занимава с политическо инженерство и да създава проекти, които разсейват гласове от БСП – няма да бъде увенчано с успех.

- Вие самите, обаче, готови ли сте за избори, в добра форма ли сте 

БСП винаги е готова за избори, а ако визирате вътрешно партийната ситуация, тя просто се решава за миг в момента, в който имаме ясно определена цел и стартира изборния процес. Не ме притеснява кондицията на БСП в момента, в който стартира изборната кампания. Тогава всички започваме да работим заедно.

Снимка: btvnovinite.bg

Винаги съм стоял зад вътрешния избор като форма на демокрация, но със си представял всички кандидати като един отбор. И този отбор, не просто убеждава членовете на БСП кой от тях да бъде избран, а убеждава обществото, че ние можем да бъдем по-добри от ГЕРБ. 

- Обаче, в момента не изглеждате като един отбор, с Корнелия Нинова изглеждате като хора на различни позиции. Вие ще бъдете ли конкурент на Корнелия Нинова и ще се кандидатирате ли за лидер на БСП? 

Да, имам готовност да се кандидатирам за лидер на БСП. Знам, че мога да консолидирам и да обединя партията. Знам, че мога да използвам потенциала ѝ и да спечелим следващите избори. Затова ще го направя.

Нинова и Добрев са екип почти 4 пълни години. Затова разделението в БСП през последните месеци дойде като изненада за мнозина партийни членове. Самият Добрев има обяснение.

Снимка: btvnovinite.bg- Какво ви раздели с Корнелия Нинова, 4 години бяхте доста близки, рамо до рамо се борехте, ако можем така да се изразим? 

Има две неща. Първото е отношението към БСП. Аз съм дълбоко партиен човек, член съм на партията от 1997 г. Бил съм част от основна партийна организация. След това съм бил общински съветник тук, в Гоце Делчев. След това съм бил народен представител, член на НС, бил съм областен председател на София – област, зам.-председател на партията и смятам, че съм извървял целия си партиен път. На БСП ѝ трябва силно партиен човек, който да познава партията, всяка нейна частица и какво тя мисли във всеки един момент.

Това е първото нещо, което ни разминава. Всъщност Корнелия, освен че не познава толкова добре БСП, тя и не положи усилия да я разбере, че тя е жив организъм, който има нужда от отношение. Не усетих през тези години партията да ѝ е мила. Тя по един и същи начин мачка без значение дали е министър от ГЕРБ или общински председател. А партията има нужда от нещо съвсем друго, тя има нужда от събиране.

Втората линия е вече в обществен план. За тези години въпреки моите опити, БСП тръгна в друга посока, деструктивна, на агресия и конфронтация, а това не е нейната същност. По тази линия тя тръгва в посока атака. Другият път е националноотговорно поведение на партията. Партия, която винаги е давала спокойствие на обществото. А това е пътят към спечелване на избори и пътят към властта. Това са двете неща, които ни разминават.

Снимка: btvnovinite.bg

- Да разбирам ли, че казвате, че Корнелия Нинова е агресивен лидер?

Няма нужда да го давам, като квалификация и не бих си го позволил. Ние виждаме действията, когато нямаме външен враг или външният враг ни е оставил на мира. Ние просто търсим с кой да се скараме в партията. Дали ще е цяла организация или определен човек, това е непрекъснато люлеене на лодката.

- Има ли битка за власт в БСП или вие ще се конкурирате на чисто принципна основа?

Имаме битка не към целта, а за начина на постигане на целта. За мен е важно да успокоя партията, да я обединя, да дадем кауза на обществото. И всички недоволни, които с всеки ден стават повече и повече – да изберат БСП, а не някой друг политически проект и със силата и таланта на тези хора да спечелим изборите. А другият път е да се караме, да се бием непрекъснато, да сме на барикадата, който създава дисонанс в обществото и ние не ставаме онзи предвидим партньор, който хората искат да изберат.

Въпреки че е втори по брой номинации в БСП, към Кирил Добрев често има и упреци. Че дърпа партията в посока ГЕРб, че невидимата разделителна линия в БСП го събира с Георги Гергов, че има много фирми и съмнителни сделки.

- Казвате: „Аз съм дълбоко партиен човек. Обаче, чела съм, сигурна съм, че и други са чели, че имате 40 фирми, бизнес интереси. Партиен човек, олигарх, бизнесмен, какво сте вие?

Бачкам от 19-годишен. През целия си път нямам един ден държавна служба. никой не ме е назначавал за нещо. Бил съм пазач, бил съм докер на Централна гара, правил съм пици на „Мария Луиза“, имал съм собствен бизнес, бил съм и депутат. През целия си път съм разпределял лични и кредитни средства. За разлика от тези, които ги говорят и цял живот са били на държавна работа.

През 30-е години Преход не съм натежал на БСП с една стотинка. Обратно, хората знаят какво съм правил за БСП. Оформянето ми като някакъв тъмен субект не ме изненадва. Готов съм да подаря на този, който го е казал 39 фирми, заедно с всички измислени обществени поръчки, които уж съм взимал. Ако има смелостта да излезе да ги посочи, да ги взима. просто такива фирми няма.

- Тоест имате една?

Аз имам само една фирма, с която се занимавам с проектиране и производство на електрическа енергия. Това е мойта специалност, аз съм хидрогеолог.

БСП е в сложна ситуация - и вътрешно, и външно, признава Добрев. И твърди, че няма личен проблем с Корнелия Нинова

- Бихте ли я привлекли в екипа си, ако сте председател?
Аз с Корнелия личен проблем нямам. Преди 4 години вярвах, че е избираемият лидер. Не казвам най-добрият, а избираемият. Нинова беше като адреналин за БСП. Днес, обаче, партията има нужда от друго – успокоение, обединение и обща цел. Тази обща цел трябва да я даде друг човек. Сега ние не довършваме нищо до край. Не казвам, че съм ангел или демон ,или най-добрият, но казвам, че съм верният човек, на вярното място в тази ситуация.

- Вие не носите ли част от отговорността за разфокусирането?

За всичко нося отговорност – за всички победи и за всички загуби. Но най-много ми тежи, че във всички тези години, в които работихме заедно – имало е ситуации, в които съм я пазил и от нея самата, не съм успял да променя начина, по който правим политика в БСП.

Начинът, по който БСП прави политика през годините, зависи от хората, които са начело на партията, отчита още Кирил Добрев. И казва, че се учи от миналото.

- Баща ви е бил организационен секретар в много сложно време за БСП, а също и министър на вътрешните работи. Според вас – какво би си помислил и за ситуацията в БСП, и за вашата лична позиция?

Казвал съм, че сме коренно различни. Ако беше друга ситуацията – аз нямаше да се занимавам с политика, защото изповядвам правилото по един от семейство в тази работа. Това е тежък въпрос и не знам как би реагирал. Тежи ми името, но в добрия смисъл. Тежи ми, защото не знам и какво биха коментирали живите негови приятели. Факт е, че за последните месеци успях да обединя почти несъбираеми хора. а изкуството на политиката е точно това – да правиш приятели, а не врагове.

- Готов ли сте да бъдете лидер на БСП и евентуално, ако сте лидер на опозицията – кандидат за министър-председател. 

Щом съм тръгнал по този път – съм готов. Пак казвам, за времето от 1997 г. съм извървял целия си път, в момента съм зам.-председател по политическата част, така наречената дясна ръка в партията, човекът, който най-добре познава структурите. 

Готов съм да бъда лидер на партията. Готов съм да бъда не просто лидер на опозицията, готов съм да поведа и сбера всички онези, които искат по-добра България. Не просто да свалим ГЕРБ, а една по-добра България, да успеем заедно. Готов съм да управлявам с ума и таланта на цялата нация. 

Изборът за лидер на БСП е на 12 септември. А дали ще е мъж или жена и накъде ще тръгне партията – ще стане ясно тогава.