Пленумът на партията бламира лидера Корнелия Нинова и прекият избор на председател ще е по-скоро. 

Националният съвет на БСП е решил вътрешно-партийният избор за лидер на партията да е на 12 септември. Конгрес пък е предвиден на 26 същия месец.

Това беше и първоначалната дата предложена от лидера Корнелия Нинова, но след дебати пленумът гласува единодушно да се изтеглят вътрешните избори за по-ранна дата. 

Решението е потвърдено единодушно, само с един глас „въздържал се” на днешния пленум на партията, който промени първоначалните дати и ги изтегли с две седмици напред.

Ако има балотаж, той е предвиден за 19 септември.

Левицата обсъди политическата обстановка в страната и предложението на лидера за подписка с народен вот на недоверие към властта.

"Пряк избор на председател на БСП ще има и отчетно-изборната кампания продължава. Променихме датите на прекия избор и на Конгреса, като ги изтеглихме с две седмици напред - на 12 септември да бъде прекият  избор на председател, на 26-27 септември е Конгресът". Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

Социалистите се събраха за първи път от близо 4 чесеца заради пандемията.

"Смисълът от днешното заседание да се формира политика която да предизвика консолидация иначе скоро няма да има нужда от пленуми“, каза Костадин Паскалев, БСП.

Oще в началото на заседанието стана ясно, че националния съвет е отхвърлил предложението на лидера, взето на подпис изборите за лидер да е на 26 септемри. Датата беше изтеглена с две седмици.

"При положение ,че очакваме или предсрочни, или редовни избори през март. Колкото по-кратки са сроковете за мобилизаране на партията, толкова по-малък е шансът тя да получи доверие“, смята Красимир Янков, БСП.
 
"Корнелия трябва да си отива. Вредна е за партията и за България, в тази партия винаги има алтернатива", заяви Георги Гергов.

В левицата не са единни дали да се събират подписи за народен вот на недоверие към управляващите

"Смущаващо е, че БСП се държи като извънпарламентарна сила и вместо да използва инструментариума на демокрацията и на парламента", коментира Сергей Станишев.  

„Прилагаме два подхода – парламентарният, защото сме парламентарна партия , извънредна анкетна комисия, парламентарен контрол, но освен това съвсем нормално е да се търси подкрепа извън сградата на парламента. Това е задача и преди 4 години да търсим подкрепа и извън парламента“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според Нинова социалистите са по-консолидирани след обсъжданията:

"Приехме, че ще вървим напред, че пряк избор на председател ще има говори, че сме постигнали съгласие", каза тя.

Пред националния съвет Кирил Добрев е обявил, че вътрешнопартийната кампания трябва да се рестартира, защото подкрепата за БСП вече е променена.