В новия сериал за Ан Болейн ролята се изпълнява от чернокожа актриса. Много чернокожи актьори има и в сериалите "Бриджъртън" и "Екатерина Велика". Преди две години излезе и историческата драма "Кралицата на Шотландия", която изненада историците с включването на чернокожи аристократи и азиатски придворни дами в Англия от средата на XVI век. Преди няколко години "Ана Каренина" беше поставена на лондонска сцена с чернокожа актриса в ролята на злощастната руска благородничка на Лев Толстой. В най-обсъждания мюзикъл за последните пет години "Хамилтън“ е пресъздадено времето и делото на бащите-основатели на САЩ като хип-хоп спектакъл с почти изцяло не-бял актьорски състав.

Чернокожата Ан Болейн
Снимка: imdb.com

За модата да се политизират и оцветяват исторически драми и събития в световното кино говори журналистът и кинокритик Владислав Апостолов в предаването „Тази събота и неделя“ по bTV.

Според него подобни волности в избора на актьори не е нещо необичайно, особено когато става дума за нови интерпретации на известни произведения, като например осъвременени версии на пиесите на Шекспир. Когато обаче това се прави не с художествена, а изцяло с политическа цел, вече идва прекалено много.

Кадър от сериала "Бриджъртън"
Снимка: imdb.com

Сега върви един постоянен процес на подменяне, пренаписване и оцветяване на историята от Холивуд, който става крайно абсурден на моменти, смята критикът. Подобни филми, които претендират за историческа достоверност, се опитват да променят начина, по който хората виждат средновековна Европа.

„Тогава не е имало толкова сериозно разнообразие и аз не виждам проблем с това“, каза Владислав Апостолов.

Съвсем друг е случаят с изцяло художествени произведения, като екранизацията по романите от поредицата „Бриджъртън“ на Джулия Куин. В сериала главната роля се изпълнява от чернокож актьор и това не е проблем. Същото е и с образа на Джеймс Бонд, който се очаква да е чернокож в 26-ия филм от поредицата.

Крадецър джентълмен Арсен Люпен е чернокож в хитовия сериал на "Нетфликс"
Снимка: imdb.com

Друг проблем, който кинокритикът посочи е, че когато чернокож актьор изпълнява ролята на бяла историческа личност, това се счита за прогресивно, но ако бял актьор бъде избран в ролята на чернокожа личност, това ще се превърне в огромен скандал.

„Проблемът е, че колкото повече малцинства се представят в киното, толкова повече активистите крещят за расизъм“, каза Владислав Апостолов.

Според него западното общество прави много, за да подобри репрезентацията в киното и телевизията и тези усилия трябва да бъдат признати.