Представете си - къща за 1 евро. В средновековното село Патрика в Италия едно евро е достатъчно, за да станете собственик на имот. Инициативата вече успешно е стартирала в други италиански градове с цел борба с обезлюдяването, като Мусомели в Сицилия и Дзунголи в Кампания. В Патрика обаче среща трудности.

Снимка: bTV

От южната до северната част на полуострова къщите, които иначе биха били изоставени или разрушени, се продават за символичната сума от едно евро. Къщите, които по принцип са собственост на частни лица, обикновено се даряват на общините, за да се избегне плащането на различни данъци. Чрез публична покана за участие в търг общината на свой ред ги обявява за продажба срещу символична сума.

Снимка: bTV

Всеки, който купува имот на тази цена, обаче трябва да гарантира: проект за обновяване и преоценка на имота; заплащане на нотариални такси за регистрация, документи за собственост и кадастър; и заплащане на гаранционна полица в размер на 5000 евро за период от 3 години, която след това ще бъде изплатена. Целта е новите собственици да вдъхнат нов живот на имотите и на местата, където те се намират.

В Патрика проектът „къщи за едно евро“ стартира през 2018 г. Проектът се проваля, но причината не е в липсата на купувачи.

Често собствеността на исторически италиански сгради е поделена между няколко души, всеки от които притежава част от имота, и нищо не може да бъде обявено за продажба без съгласието на всички наследници. Като се прибави към това и вероятността времето да е прекъснало семейните отношения, разплитането на плетеницата е още по-трудно.

Според кметството е нужен закон, който да позволява на общините директно да придобиват разрушени и изоставени сгради, за да ги препродават.

На пътя на успеха на проекта стои още една пречка: състоянието на къщите. Много от тях стоят празни от дълго време и са занемарени, определено необитаеми.

Снимка: bTV

За щастие кметството на Патрика, докато чака ситуацията да бъде разрешена, увеличава привлекателността на града, който се радва на естествено внушаваща атмосфера.

Общината насърчава реставрацията на фасадите на историческите сгради, като насърчава гражданите да направят същото и със собствените си домове. Отворени са два пансиона и един ресторант, а за местните жители и чужденците, които решат да започнат бизнес, данъчните облекчения са изгодни: освобождаване от плащане на данъци за изхвърляне на отпадъци, реклама и ползване на обществени места за срок от десет години.

Снимка: bTV

В Патрика потенциални купувачи е имало, както отстрана на компании, така и от частни лица. До реална продажба се е стигнало само за две от къщите, собственост на местни жители. Кметът на средновековното градче обаче не се отказва. Иска възраждане на Патрика на всяка цена, дори това да означава преговори и разплитане на най-абсурдните семейни кавги.

На картата на италианските селища, където можете да намерите къщи за продажба за 1 евро, най-атрактивните са в регионите Тоскана, Пиемонте и Лацио, както и на островите Сардиния и Сицилия.