Катастрофи, засичания и разсеяни пешеходци са само част от препятствията, пред които редовно се изправят ватманите в столицата.

Един от тях - Димитър Цъцаров, снима всеки свой работен ден и публикува видeата в социалните мрежи.

Той е в професията повече от 10 години. Управлява трамвай номер 10. А в началото на април, след рискова ситуация, слага видеорегистратор, с който да заснема случващото се на пътя.

„Откакто го имам, имам три ПТП-та, не по вина. Т.е не ги удрям аз, те се удрят в мен. Има много засичания, които са ежедневие. Автомобилите не спазват предимството на трамвая, пешеходците също“, посочи той.

„Аз трябва да спра максимално бързо, но и максимално безопасно за пътниците отзад. Имаме падане на пътници. Чупене на крака ръце. Миналата година имаше случай, при който една жена падна и счупи тазобедрена става. Ватманът е виновен в такива случаи“, коментира Димитър Цъцаров.

Преди седмици той качва едно от видеата си в интернет. Вижда, че има десетки коментари и харесвания. И така, започва да споделя работното си ежедневие в социалните мрежи.

„Не съм ватман инфлуенсър. Имам гледания и много последователи, дори не знам как да ги проверя. Коментарите за съжаление често са „блъскай“, „мачкай“. Предимно за автомобили. За пешеходците няма такива коментари. Слава Богу“, споделя ватманът.

"При ПТП съм длъжен да подам сигнал, дори и въпросният автомобил да избяга. Има случаи, когато се удря някъде. Аз чувам "Бам-бум", слизам, гледам - предна броня, врати, случвало се е преден капак на автомобил да стърчи под трамвая, гледам за автомобил, няма автомобил“, разказва още той.

"На такива, избягали от ПТП, се води, че са употребили алкохол, взимат книжки и паричната санкция е доста голяма, доколкото знам. В повечето случаи слизат, извиняват се, казват "Ти откъде дойде, не те видях!", което е доста забавно, пишем протокол , двустранен, ако трамваят няма щети и кой откъде е“, коментира ватманът.
 
За месец и половина с видеорегистратор, ватмънът казва, че вече има богата колекция от видеа.