Ватманка от София извърши героичен подвиг – спаси мъж от горящ автомобил. Всичко се случва на 15 януари 2021 г. – нормален работен ден за Дафинка Димитрова. В 8:20 ч. обаче разбира, че това няма да е поредният делник.

Пред очите ѝ таксиметров шофьор губи управление на автомобила си и се забива в стълб. За секунди машината е обхваната от пламъци. Ватманката спира и отива да помага.

„Край. Помислих си: „Ако е на газ може и да гръмне“. Нормално. Натискаш ръчката и действаш. Той просто беше паднал целия върху волана. Колата работеше. Чистачки изключихме, тръгнахме, дърпахме. Какво да си помисля – „Да не е най-лошото“, разказва Дафинка.

На помощ на идват още няколко души. Шофьорът е бил в безсъзнание. Оказва се, че е диабетик. След като е изваден невредим, викат и линейка.

Следите от катастрофата се виждат и днес. Благодарение на спасителите си шофьорът вече се възстановява успешно. Семейството му благодари с писмо.

„Нашето семейство трудно намира думи, с които да изрази благодарността си към Вас, към Вашето себеотрицание и готовност за помощ в труден момент. Благодарение на Вас един човек продължава да живее и да радва близките си. Благодарим Ви за грижите и професионализма. Пожелаваме Ви здраве и безгрижни работни дни“, пишат близките.

На специална церемония столичният кмет Йорданка Фандъкова също отличи смелостта на Дафинка Димитрова с грамота. Месеци след инцидента картината оживява отново пред очите ѝ при всеки курс с трамвая.

„Винаги го виждам стълба. Винаги гледам към стълба. Викам: „Леле, какво можеше да се случи“. Особено, след като тръгнах, като си помислих какво можеше да се случи, направо краката ми бяха изтръпнали. Отмаляват ти крака и всичко. Ама тогава, когато трябва да го направиш, не мислиш, а действаш. Просто действаш“, обяснява жената.

В депото колегите ѝ разбират от новините за спасителната акция. „Само ние имаме такъв герой. Просто много малко хора са които могат да го направят. Повечето ще ги е страх и ще бягат. Иначе просто е един великолепен човек“, казва Венелин Йолов, също ватман.

Дафинка ни показа и пожарогасителя, с който е борила огъня.

Основното ѝ правило вече 31 години – никога да не тръгва с лоши мисли: „С усмивка. Винаги с усмивка и с настроение. То ако има нещо да става, просто ще става“, вярва тя.