Само седмица остава до изборите за 51-ия парламент. В рубриката за кандидатите за депутати без вратовръзка сме до шуменското село Трем, на гости в семейната ферма на Айлин Пехливанова - кандидат-депутат от ПП-ДБ.

„В момента се намираме в моето родно село. Тук съм израснала в първите 7 години от живота си, в нашата ферма, която е от 31 години вече. Цялата ферма е абсолютно затворен цикъл - земеделие, животновъдство и накрая крайни млечни и месни продукти. Над 2000 животни се отглеждат в тази ферма, месодайни и млекодайни. Тук нашите животни имат т.нар. матраци. Те приличат много на човешките матраци и тяхната функция е както при нас, при хората. Достатъчно удобни трябва да са, защото кравата произвежда мляко в покой. Отделно тук през нощта имаме едни лилави светлини, защото този цвят е много подходящ за кравите, които искат да се хранят през нощта, да стигат до храната и в същото време тези, които искат да спят, светлината да не е много силна и да не им пречи. Единствено не сме пуснали хубава музика на нашите крави, но може би след някое време ще опитаме и това“, обясни Айлин Пехливанова - кандидат-депутат от ПП-ДБ.

Тя ни показва „приемната“.

Тук е помещението, в което приемаме млякото. Това е помещението, в което правим киселото мляко. Зад мен са двата заквасочника, в които се вари млякото и се прави киселото мляко, а в специална машина вече се пълнят в кофичките, а горе стои технологът и когато не е долу наблюдава какво се случва тук. В това помещение правим нашето сирене. От 6 литра прясно мляко получаваме 1 килограм сирене. Сега в момента сиренето се отцежда. Утре ще се прибере в кофи, в саламура и ще изчакаме 45 дена преди да бъде готов крайният продукт, който може да излезе на пазара“, обясни още Айлин.

 

Снимка: bTV

Тя е завършила Американския университет в България - Бизнес администрация и икономика.

„След това в началото на кариерата си бях в София и работих в корпоративния свят. Занимавах се с финансов одит. Преди 8 години, каквото съм натрупала като знания и опит, го пренесох тук в това производство, когато го стартирахме. Имаме и сушилни. Това са сурово-сушени колбаси. Нашата сила в региона е, че ние сме известни с нашите суджуци. В Шуменска област се ядат не толкова луканки, а суджуци се ядат. И тук това са говежди продукти предимно. Има централно обдухване. Когато е пълна сушилнята, тези вентилатори допълнително помагат за процеса на сушене. Когато влезе един сурово-сушен продукт трябва да стои минимум 10-15 дни, в зависимост от продукта на бавно сушене и той затова толкова вкусно мирише. Собственият бизнес много прилича на политиката, според мен, защото успехът е резултат от много труд, много търпение, години наред“казва Айлин и споделя защо е решила да влезе в политиката.

Снимка: bTV

„Реших да вляза в политиката, първо защото съм майка и искам децата ми в по-добра и по-хубава България. За децата ни, за да имат по-хубав живот, те трябва да получават по-добро здравеопазване и по-хубаво образование и аз силно, че с много малки стъпки, много големи промени могат да се случат в тези сфери. Моята кауза е хората от моя етнос да видят, че те могат да бъдат представени достойно и от другите, нетрадиционните партии. Партии, които се борят за народа, за справедливи закони, за справедлива страна. Искам повече свободни хора, които просто да отидат да гласуват, защото са свободни и могат да направят свободен избор“, обясни Айлин.