Почти всичко онлайн може да бъде проследено и наблюдавано. Но не и в "тъмната мрежа".

Обикновеният потребител използва само 5% от интернет пространството. Чрез специален достъп могат да бъдат достигнати и останалите 95%, наричани –"тъмната мрежа". 

Какво има в "тъмната мрежа"? 

"През 2012 г. или 2013 г. за първи път разбрах, че съществува такава под мрежа, която е незаконна, а мен незаконните неща ме интересуват повече от колкото законните", разказва хакер-активист от България

Вход към "тъмната мрежа" е системата ТОР, приличаща на обикновен браузър. Тя е предпочитана заради пълната анонимност, която предоставя на потребителите си в интернет. С ТОР си сътрудничат и правителствата на няколко страни като Русия и САЩ, но наред с тях той е използван дори от престъпни групировки.

В "тъмната мрежа" се развива свободен пазар за фалшиви пари, документи за самоличност, банкови карти, наркотици, оръжия, детско порно и хакерски услуги. Популярна е още и като място за организиране на антиправителствени протести.

Снимка: btvnovinite.bg

"В България е популярно от около 2003г. Около 1/3 от България използва "тъмната мрежа" за нелегални доставки на стоки като наркотици, оръжия, детско порно и т.н.", казва още той.

Влизайки в "тъмната мрежа", той попада на фалшиви документи за самоличност на цената от 15 долара. Намират се и кредитни и дебитни карти, както и фалшиви пари. 

"Всеки един потребител може да си пусне абсолютно всичко тук и да си го продаде. Повечето работят с биткойни, защото лесно се преработват. Хакерите работят с биткойни, защото така се перат пари. Това е сайт, в който може да си закупите хакерска атака от 500 долара до 1000 хиляда долара. А само с 1 натискане вие може да притежавате детско порно, което е страшно отвратително", разказва още той.

"Аз имам два успешни случая с педофилия, които съм предал на Интерпол с доказателства. Събрах доказателства за този човек, защото му казах, че имам и аз детско порно и започнахме да си разменяме.
Честно казано ги теглих и аз тези работи – не съм ги гледал, просто му ги изпращах, за да види, че и аз се занимавам с такова нещо." - споделя още хакерът.

За разкриването на подобни случаи казва, че не получава пари. 

"Не, не искам и да получавам. Не го правя за пари. Занимаам се с хранителни дейности, просто от другата страна на маската е един друг човек." - допълва той.

С какво се занимава етичният хакер?

За разлика от злонамерените хакерите-активисти използват тъмната мрежа именно, за да изобличават подобни престъпни организации, както и за да предпазят обикновения потребител от измами. През последните години се появи и официално професията на етичния хакер.

"Етичното хакерство включва използването на хакерски инструменти, трикове и техники, за да се открият слабите места, така че да се гарантира сигурността на дадена мрежа или система", казва Ростислав Петров - създателят на първия университет за етично хакерство в България.

"Някои от най-популярните хакерски атаки са социалното инженерство, фишинга, троянските коне… Има злонамерени сайтове, които са клонирани едно към едно с реалните сайтове, чрез които нападателите получават поверителна информация за потребителя", добавя Ростислав.

Росислав казва, че можем да разпознаем оригиналния сайт от копието по следните елементи:

"Трябва да има катинарче отгоре, да върви по https – сигурната връзка, която криптира информацията, която въвеждате."

Само с няколко клика може да бъде хакнат дори мобилният ни телефон, ако не сме внимателни. Ростислав показа на екипа ни, как злонамерен хакер може да получи достъп до личната информация, която съхраняваме на мобилния си телефон. Без дори и да подозираме, че някой е "влязъл" в телефона ни, той може да прави снимки с камерата, да подслушва разговорите ни и да извършва действия през нашия апарат.

За да се предпазим от всичко това, е достатъчно да излизаме всеки път от профила си, да не теглим неоторизирани приложения от неофициалните мобилни магазини, да не запаметяваме личните данни и парола на браузъра си и да не отваряме съмнителни имейли или пък есемеси.

"През последната година и половина започна все повече да има търсене и глад за тази работна ръка и то по простата причина, че започна да нараства и броя на злоупотребите в киберпространството", казва още Ростислав.

Снимка: btvnovinite.bg

Ростислав е автор на първия учебник по етично хакерство в България. У нас вече е създаден и първото училище по етично хакерство. В него за последните 2 години в тази професия са обучени над 1500 българи.