Какви са тенденциите на пазара на недвижимите имоти у нас? Все повече хора си задават въпроса дали да инвестират в свой дом, или да живеят под наем, а прогнозите за лихвите по ипотечните кредити са все по-обнадеждаващи. 

От Ню Йорк до Сан Франциско. Пандемията от COVID-19 доведе рекорден жилищен бум и cĸoĸ от 42% на цените нa жилищaтa мeждy март 2020 г. и юни 2022 г. в CAЩ. Нa гoдишнa бaзa обаче мoлбитe зa отпускане нa ипотечни ĸpeдити намаляват с 41%. Toвa бъpзo oтдpъпвaнe oт тъpceнeтo ĸapa пoвeчe иĸoнoмиcти дa пpoизнacят нaй-cтpaшнaтa дyмa в жилищния ceĸтop: бaлoн. Можем ли да говорим за спукване на балона и за срив на пазара на недвижимите имоти и в България, или по-скоро за балансирането му. 

“Това, което наблюдаваме в момента на пазара на недвижими имоти в България представляват инвестиционните празни апартаменти. Това е най-големият риск, защото хората през последните 3-4 години закупуваха имоти с цел инвестиция и това са рисковите апартаменти. Тези, които са празни, те не носят доход, те не ангажират внимание, за тях се плаща данък, плащат се такса смет, плащат се сметки за входа и успоредно с това те са потенциален проблем, както и потенциален проблем са бъдещите ваканционни имоти. Какво стана, след 2003 г. англичаните и англоговорящите купуваха имоти, след това тръгнаха да ги продават на руско говорящи, сега българи изкупиха голямо количество имоти по Черноморието, но дали им трябват тези имоти”, каза Страхил Иванов, управител на фирма за недвижими имоти. 

Златина Масларова е собственик на няколко апартамента във ваканционен комплекс в Свети Влас. Обявила ги е за продажба, но не на всяка цена, а само при изгодно предложение.

“В момента е малко стегнат пазарът. Много рядко се продават хубави имоти, никой не продава просто така, по-скоро се продава с цел да се купи по-добро, по-голямо жилище или се купува, инвестира с цел отдаване под наем”, каза Масларова. 

При сключване на Договор за наем при тенденция на растяща инфлация обичайно се включва клауза, която дава възможност за промяна в цената, което води до нарастване цените. От друга страна увеличения брой на предлаганите жилища под наем в столицата според данни на НСИ води до балансиране. Такава ли е ситуацията и с пазара на недвижимите имоти?

“Виждаме един апартамент в идеален център, който е голям 147 кв., многостаен, с три много големи спални, два санитарни възела и сервизни помещения. Вляво ще видим сервизните помещения – кухня, която е с балкон и два килера към нея и през втори коридор влизаме в трапезарната част. Цената на тези 147 кв.м. е 400 000 евро”, каза брокерът Ваня Иванова.

Тя подчерта, че стандартно повечето клиенти, ако търсят имот за инвестиция или за живеене, се насочват към по-малки жилища – двустайни, тристайни. 

По думите й много по-малко е търсенето за жилища с голяма квадратура. 

“Цената за състоянието, което виждаме е около 2500 – 2900 евро на кв.м. За обзаведен и ремонтиран, зависи от инвестицията, която е направена в апартамента може да достигне едни доста сериозни нива от 5000 – 6000 евро на кв.м., наистина диапазона е много широк. Напоследък излизат много сравнения на други западни градове, които са в пъти по-ниски или поне процентно по-ниски в сравнение с апартаменти в София”, добави Иванова. 

Така например апартамент в идеалния център на Париж струва три пъти повече от апартамент в идеалния център на София. Цените в централните части на Дубай обаче се доближават до тези в столицата. И въпреки че експерти наблюдават близо 30% ръст в обема на ипотечни кредити за последните осем месеца у нас, съществува възможност за рязко нарастване на лихвения процент. 

“Важно е да се отчете, това че тенденцията започва да се обръща и причината за обръщането на тенденцията може да бъде така изразено с една единствена дума и това е несигурност. Клиентите на пазара са притеснени от ситуацията свързана с инфлацията, която е резултат от множество кризи, които се натрупаха в последната година и половина. Съответно боренето на тази инфлация по категоричен начин от страна на централните банки вече в почти целия свят, но много категорично зад океана, Щатите с категорични и последователни повишения на основна тарифа, която вече достигна 4%”, заяви Мария Лухчиева, икономист и регистриран кредитен посредник. 

Тя подчерта, че Европейската централна банка макар и изоставащо следва тази тенденция и покачването в еврозоната вече е 2% като лихва основна. 

Българската икономика няма да избяга от това, че ние за момента действително живеем по скоро в някакъв "пашкул", смята Лухчиева. 

Според фирмите за недвижими имоти, ако лихвите по ипотеките достигнат 4% у нас, инвестицията в недвижими имоти се обезсмисля. 

“Имаш комисионни от агенции, имаш неполучаване на доходи, когато ти е празен апартаментът, имаш ремонти, имаш рискове, които са свързани с наемател и тогава доходността ти отива много под 3%. Това обезсмисля инвестицията в недвижими имоти и заради това покачването на лихвените равнища и на американския пазар, и в Канада води до отлив от интереса на купувачите от недвижими имоти. Но хората, които искат да ползват имотите, те винаги ще купуват”, каза Иванов.