В навечерието на евровота британският премиер Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка като лидер на управляващата Консервативна партия на 7 юни и ще остане начело на служебно правителство до избирането на нов партиен лидер.

С треперещ от вълнение глас тя каза, че за нея е било чест да служи като лидер на своята страна и винаги ще съжалява, че не е успяла да реализира брекзит.

Един от впечатляващите коментари е: „Тереза Мей беше толкова трудна за остраняване, колкото добре залепила се дъвка” , коментира пратеникът на bTV в Лондон Илияна Димитрова.

По думите й коментарите на журналистите в Лондон са, че предстои една много странна за Великобритания седмица – страната вече проведе изборите за евродепутати и то първа от всички европейски страни заедно с Холандия, а ден след това дойде и премиерската оставка.

Пратеникът на bTV напомни, че тази оставка беше многократно заявявана и затова вчера журналистите до последно не са били сигурни, че това действително ще се случи.

„Това, което Мей оставя като политическо наследство, е една много по-разединена Консервативна партия и политически елит без ясна представа дали и кога Великобритания ще излезе от Европейския съюз. Не е ясно и кой ще я наследи, но вече има четирима заявили се кандидати, така че битката започва. Как ще се справи новият министър-председател с брекзит е един въпрос, както тук се шегуват, за 1 млн. паунда”, каза още Илияна Димитрова.

Вижте повече във видеото!