Повечето COVID ограничения ще отпаднат от 1 април, но хотелиери и туроператори са притеснени за летния сезон заради войната в Украйна. Браншът се надява да продължи да бъде подпомаган.

Два са основните фактори, които са определящи в момента – COVID мерките и бежанците, обяви в предаването „Тази неделя“ Павлина Илиева от обединение „Бъдеще за туризма“. По думите ѝ туристическият бранш се надява да отпаднат всички COVID мерки и на по-активна реклама на България като туристическа дестинация.

Проф. Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции, напомни, че основните ни конкуренти за летния туризъм са Турция и Гърция.  Той уточни, че Турция е намалила цените и от един месец няма COVID ограничения за влизащите в страната.

„Трябва да започнем веднага де рекламираме България като сигурна дестинация. Не може и една виза да струва колкото половин пътуване“, коментира проф. Рачев.

На въпроса кой месец е най-подходящ за почивка през лятото, той каза, че с добра компания са подходящи всички топли дни.

„Аз например обичам втората половина на юни месец – целият плаж е мой, морето е безкрайно чисто, защото не са дошли тези  тълпи почиващи“, уточни той.

Гледайте целия разговор във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!