"Ще трябва да носим маски на закрито и в градския транспорт и след отпадане на епидемичната обстановка."

Това каза председателят на комисията по здравеопазване в парламента - доц. Антон Тонев.

Парламентът ще гласува спешно законови промени, с които да остави и COVID-заплащането за болниците и лекарите и след приключването на извънредната епидемиологична обстановка.

"Ще се наложат промени в закона, за да останат и маските в обществените места и без епидемиологична обстановка, както и да може по места да се въвеждат част от мерките, с които сме свикнали", обясни още той. 

Извънредната ендемична обстановка няма да бъде удължавана след 1 април.

От началото на епидемията от COVID-19 през 2020 година страната ни първоначално бeше в извънредно положение, което впоследствие беше заменено от извънредната епидемична обстановка, която беше многократно удължавана до този момент. Последният срок на извънредната епидемична обстановка е до 31 март и повече няма да бъде удължаван.

Доц. Тонев добави, че няма да има карантина за контактните лица, но ще има особеност.

"Директори на РЗИ в зависимост от регионалната обстановка и регионалната ситуация ще могат да налагат в конкретни случаи това правило за контактните, Болните продължават да се лекуват по досега установения ред", каза още Тонев. 

Поправките в закона за здравето ще се гледат на извънредно заседание на комисията във вторник. След това законопроектът ще бъде гласуван в пленарна зала.

Той заяви, че подкрепя решението за непродължаване на епидемичната обстановка хибридния му вариант:

„Първо, за да покажем на обществото, че ние вярваме на данните, които получаваме от нашата здравна система и при положение, че те показват едно справяне с това заболяване. Данните от международната здравна общност показват, че в момента няма новооткрити варианти на коронавируса. Стъпвайки върху тази позитивна информация, подкрепяме решението на Министерство на здравеопазването и на Министерски съвет за непродължаване на извънредната епидемична“, обясни председателят на здравната комисия.