В зависимост от ситуацията, винаги можем да върнем част от мерките, каза за БТА главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че предложението му срокът на извънредната епидемична обстановка у нас да бъде удължен до 15 май не е било прието от правителството.

В петък депутатите от управляващата коалиция предложиха законови промени, с които се дава възможност да се въвеждат противоепидемични мерки след края на извънредната обстановка по предложение на главния държавен здравен инспектор и със заповед на министъра на здравеопазването.

Доц. Кунчев посочи, че е направил предложението си за удължаване на извънредната епидемична обстановка на база данни от страни в Западна Европа и увеличена заболеваемост от три до пет на сто в страни като Австрия, провинция Бавария и Шотландия. 

„Общата тенденция за снижаване на заболеваемостта и сега е налице. Единствено това, което ни кара да сме по-внимателни, е започването на известен подем, засега не толкова голям, в рамките на два – три до пет процента в някои страни“, каза той.

Според него може да се обмисли отпадане на зеления сертификат за влизане в България. По думите му и в момента той е премахнат в някои от европейските страни. „Има възможност и ние да вървим в тази посока, макар и не веднага. Поне за страните от Европейския съюз може да се мисли след края на този месец, да обсъждаме тази възможност“, обясни доц. Кунчев.