Край на извънредната епидемична обстановка, предлагат управляващите. Тя изтича следващия четвъртък. Кои мерки отпадат и кои остават?

От петък на практика животът би трябвало да се върне към старото нормално.

Ако заразените обаче започнат отново да се повишават, с промените в закона управляващите предлагат да могат да се върнат следните ограничения - дезинфекция, проветряване, дистанция, носене на защитни маски, организирането на имунизационни кампании. Дори и след 31 март обаче не се премахва карантината за болните и за техните контактни.

Повече органите нямат да могат да забраняват влизането в страната и ограничаване на придвижването ни вътре. В новата ситуация никой няма да може да затвори обекти с обществено предназначение.

Сред близо 1 милион излекувани от началото на COVID епидемията у нас е и Михаил Михов. „Беше зле, по-тежко от грип, но не съм съгласен да има епидемична обстановка“, казва той.

Наблюдението на личните лекари е, че на всеки 5-6 теста, един е положителен за коронавирус, но трябва да се вземе под внимание скритата заболеваемост. „Някои казват, че е пет пъти повече от регистрираните случаи“, коментира зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

Връщането към стария живот води и до друго – пациентите с хронични заболявания започнаха отново да посещават лекарските кабинети.

Пациентите в COVID отделението в Поморие също намаляват. „В момента са 10 легла, намалени са, защото значително се увеличиха следковидните пневмонии и вътрешното отделение се задъхва“, коментира д-р Руслан Шейков, който е началник на звеното.

От бранша на заведенията искат нови програми за компенсации. Мярката 60/40 ще действа до края на юни. „Като отпадне едно или друго ограничение, не означава, че при нас автоматично всичко се решава“, коментира Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България.

„Аз очаквам в рамките на следващата година да има фалити особено за тези агенции, които са взели едни държавни пари, помощи, които не могат да ги отчетат и вероятно ще трябва да ги връщат“, коментира председателят на Българскоо круиз общество.

С промените остават възнагражденията на медицинските работници за борба с COVID-19.

Законопроектът влиза в здравна комисия, след това в пленарна зала.